Ljubitelji svemira će moći da posete Međunarodnu svemirsku stanicu, a cena je "prava sitnica"

Svemirska stanica sada je otprilike veličine fudbalskog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje

  • 3

Ljubitelji svemirskog prostranstva, počnite da štedite. NASA je objavila da će Međunarodna svemirska stanica (ISS) biti otvorena za građane - po ceni od 50 miliona dolara.

Po novoj politici kojom je dopuštena komercijalizacija ISS-a, privatnim astronautima biće dopušten let na stanicu najranije od 2020. godine, objavila je NASA.

Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i marketinških aktivnosti vezanih za ISS.

NASA predviđa do dve privatne misije godišnje, po ceni od 50 miliona dolara po astronautu. Naravno, i za 'privatnika' će važiti strogi medicinski standardi i pravila obuke NASA.

Za prevoz do ISS-a pobrinuće se SpaceX i Boeing, dve američke kompanije koje razvijaju kapsule za transport ljudi.

ISS, plod saradnje pet svemirskih agencija koje predstavljaju 15 zemalja, gradio se deset godina u više od 30 svemirskih misija.

Svemirska stanica sada je otprilike veličine fudbalskog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje.

Posade s tri do šest astronauta peridoično se menjaju. Astronauti su dosad bili iz SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i Evrope.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • uros

    19. jun 2019 | 09:53

    ja idem ustedeo sam vec 50 od plate

  • Strasno...

    19. jun 2019 | 10:35

    Sta sve nece izmisliti samo da uzmu ljudima pare...a sa druge strane nakotilo se te burzoazije pa vise ne znaju sta bi da probaju...a nazalost takvih je sve vise i za nekoga je ova suma "sitnica"

  • DRagutin

    21. jun 2019 | 17:01

    Karta skuplja nego sto im budzet USA daje da prezive... Pa traze nacin da dodatno zarade... A da su stavili kartu po 5 miliona $ imali bi ozbiljnu zaradu a ovako...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA