Do ratne i zabranjene zone samo jednim klikom: Sada lako možete da vidite "ničiju zemlju" (VIDEO)

Novi projekat Gugla i dva univerziteta predstavlja mesta na koja teško da ćete kročiti nogom

  • 0

Od borbenih linija iz Prvog svetskog rata do bivše okupirane teritorije u Kolumbiji, novi projekat Gugla vam omogućava da posetite ratne zone, odnosno "ničije zemlje" širom sveta.

"Ničija zemlja", nalog koji postoji i na Jutjubu, omogućava znatiželjnoj publici da "poseti" ratne zone i mesta na koja teško da ćete ikada kročiti nogom.

Sve ovo postalo je moguće zahvaljujući lokalnim zajednicama u ovim regionima koje su bile otvorene za to da ispričaju kako njihova domovina izgleda.

"Portreti Ničije zemlje" su nastali zahvaljujući saradnji Gugla i i univerziteta Rojal Holovej i Daram.

Istraživači predstavljaju, između ostalog, niz kratkih filmova koji gledaoce šalju na putovanje kroz istorijski značajne i nekada sporne teritorije.

Projekat koristi različite tehnike kao što su trodimenzionalno modeliranje, veoma visoka rezolucija fotografija, trodimenzionalne audio snimke i virtuelnu realnost predstavljenu kroz 360 stepeni videografiju.

- Ničija zemlja nije samo relikvija prošlosti. Priče koje mi dokumentujemo prikazuju izazove sa kojima se suočavamo i danas, od nasilnih sukoba do klimatskih promena. Projekat omogućava svima širom sveta da provire u regione koji su ostali zaključani iza bodljikavih žica i minskih polja - rekao je jedan od vođa projekta Noam Lešem, geograf sa Univerziteta Daram.

Nakon putovanja na podeljeni Kipar, tim je napravio trodimenzonalni model napuštenog aviona koji je ostavljen da truli na međuanrodnom aerodromu u Nikoziji.

"Trident san" koji je pripadao "Kipar ervejzu", prizemljen je u demilitarizovanoj zoni nakon turske invazije na Kipar u julu 1974. godine.

U dubini Amazonije, istraživači su prikupili priče lokalnih farmera koji se sada bore sa klimatskim promenama, a žive na teritoriji gde su u periodu od 1964. do 2017. trajale borbe kolumbijskih oružanih grupa.

I upravo zahvaljujući novom projektu moći ćete da vidite kako izgleda nekadašnja kuća Mono Jodžoja, nekadašnjeg vođe pobunjenika.

Ako biste voleli da posetite neko od ovih mesta, od onih koji su obeležili Prvi svetski rat, pa do zabranjenih zona 21. veka možete to uraditi jednim klikom na OVAJ link.

Sajt je lansiran 18. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA