≫ 

Rođena je najmanja panda na svetu: Teška je samo 42,8 grama, a evo kako izgleda (VIDEO)

Osmogodišnja ženka pande, Čengda, rodila je prvo mladunče teško 171,9 grama, a zatim i znatno manje mladunče

  • 0

Prema Istraživačkoj bazi uzgoja džinovskih panda u gradu Čengduu, rođeno je najlakše mladunče pande na svetu, težine prosečnog kokošjeg jajeta.

U kineskoj provinciji Sičuan, u gradu Čengdu rođena je najmanja panda – teška kao kokošje jaje, veličine 2/3 njene sestre bliznakinje.

Iz Istraživačkog centra za uzgoj džinovskih pandi kažu da je osmogodišnja ženka pande, Čengda, rodila prvo mladunče teško 171,9 grama, a zatim znatno manje mladunče teško svega 42,8 grama, i po drugi put postala majka.

- Samim tim što je preživela, ovako mala panda rođena u veštačkom okruženju, predstavlja čudo - objasnio je šef centra gde je panda rođena, Zang Znihe, za China.org.cn.

Ova minijaturna panda lakša je od prethodne najmanje pande na svetu, koja je rođena u okviru istog centra u avgustu 2006. godine. Muška panda Vuji, na rođenju je težila 51 gram (na osnovu čega je i dobila ime Vuji, koje je u prevodu broj 51), odrasla je zahvaljujući mleku dve odrasle pande i danas teži oko 132 kilograma.

U bazi za pande grada Čengdu, angažovan je dovoljno veliki broj stručnjaka zaduženih za negu novorođenih panda, tako da svako mladunče ima bolničara koji se za njega brine.

Iako je stanje najmanje pande stabilno, pažnja eksperata i veterinara koji rade u okviru baze za pande usmerena je na to da uspešno odgoji još jedno čudo.

VIDEO: Prve trojke crvene pande rođene su samo da uzmeš i da ih gnjaviš

(Telegraf.rs/Nacionalna geografija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA