≫ 

Kosmonauti sleteli na zemlju nakon 7 meseci putovanja po svemiru (VIDEO)

Trojica kosmonauta pet puta su izlazila u otvoreni svemir

  • 2

U Kazahstanu se prizemljio svemirski brod "Sojuz MS-11" sa posadom koju su činili Rus Oleg Kononenko, Kanađanin Dejvis Sen Žak i Amerikanka En Maklejn.

Nakon sletanja, spasioci su otvorili poklopac letelice i jednog po jednog člana posade izvukli. Oni su nakratko sedeli na stolicama kako bi se navikli na Zemljinu gravitaciju, a zatim su odneti u sanitetski šator, kako bi skinuli skafandere.

Kako je saopšteno, članovi posade će kasnije biti prevezeni helikopterom u Karagandu, odakle će Kononenko avionom podmoskovskog Centra za pripremu kosmonauta biti prevezen na aerodrom Čkalovski, a Sen Žak i Maklejnova avionom NASA u američki grad Hjuston, kako bi se podvrgli rehabilitaciji posle leta.

Kako je saopštila NASA, prilikom vraćanja posade na Zemlju pogonskim sistemom "Sojuza MS-11" desila se vanredna situacija. Naime, otkazao je glavni kolektor pogonskog sistema svemirskog broda. Međutim, to nije uticalo na prizemljivanje iz orbite.

Kononenko, Sen Žak i Maklejnova proveli su na Međunarodnoj svemirskoj stanici sedam meseci.

Tokom leta na stanici koristili su bespilotnu letelicu "Kru dragon", teretne svemirske letelice "Progres MS-11", Signus i "Dragon", a pet puta su izlazili u otvoreni svemir. Sa Međunarodne svemirske stanice pomoću manipulatora lansirani su mali sateliti, a pomoću pogonskih sistema teretnih svemirskih letelica „Progres“ povećana je visina orbite stanice.

Trenutno se na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalaze Rus Aleksej Ovčin i Amerikanci Nik Hejg i Kristina Kuk.

VIDEO: Ruski kosmonaut, Jurij Baturin, rekao da zemlja ima oblik kofera

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Viki

    28. jun 2019 | 16:00

    Samo me zanima sta su disali? Sedam meseci je dug period.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA