≫ 

Sadnjom stabala možemo da spasimo svet: Najbolje je obnavljati šume na ovim područjima

Potrebna je sadnja stabala na uništenim šumskim područjima veličine SAD, smatraju stručnjaci

  • 0

Najbolji način da se klimatske promene zadrže pod kontrolom jeste sadnja stabala na uništenim šumskim područjima veličine Sjedinjenih Država, tvrde naučnici, jer bi se tako neutralizovale dve trećine emisije gasova koji zagrevaju planetu, a za koje je odgovoran čovek.

Tom Krauder, profesor u "Krauder laboratoriji", istraživačkoj grupi na Univerzitetu ETH u Cirihu, pozvao je stotine hiljada ljudi koji su ove godine izostajali iz škole ili s posla kako bi se pridružili rastućem pokretu za borbu protiv klimatskih promena da počnu sa sadnjom stabala ili bar finansijski da doprinesu takvim akcijama.

- Svako drugo rešenje za klimatske promene zahteva od svih nas da promenimo svoje ponašanje ili nam je potrebna odluka političara koji možda veruje, a možda i ne veruje u klimatske promene, ili je to naučno otkriće koje još nemamo - izjavio je za Rojters.

- Ovo nije samo naše najmoćnije rešenje. Ovo je rešenje u kom svi možemo da učestvujemo - istakao je.

Sadnja drveća kako bi se upila četvrtina ugljen-dioksida ambiciozan je cilj, kazao je Krauder, dodavši da se to može postići ako se uključe svi oni koji su zabrinuti zbog globalnog zagrevanja.

Istraživači "Krauder laboratorije" obavili su u četvrtak prvu studiju o tome. Studija obavljena u stručnom časopisu "Science", analizirala je maksimalnu količinu ugljen-dioksida koja se može upiti ako se na sva dostupna degradirana šumska područja ponovno posadi drveće.

Najbolja mesta za obnovu šuma nalaze se u tropskim područjima zbog brzine kojom drveće tamo raste.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA