Neverovatan plan uskoro postaje realnost: Milijarder sa Antarktika donosi santu leda u UAE (VIDEO)

Put će trajati 10 meseci i očekuje se da santa tokom vožnje izgubi 30 odsto mase

  • 6
Santu leda dovoze u UAE Foto: Printscreen/Youtube/iTechieLove

Investitor i preduzetnik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdula Alšehi planira do kraja godine da santu leda prebaci u Južnu Afriku ili Australiju. Sve će to koštati 80 miliona dolara, a cilj ovog milijardera je da ovim testom vidi da li postoji mogućnost da neku santu prebaci u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi svom narodu obezbedio svežu vodu.

"Parče" leda sa Antarktika biće prebačeno ili u Kejptaun ili u Pert u nekom trenutku ove godine, ali se ne zna tačan datum.

Ovo je zapravo samo test za mnogo ambicioznije planove, a to je nada da će on uspeti da santu leda prebaci 8.800 kilometara dalje, u Ujedinjene Arapske Emirate.

Osim što će doneti svežu vodu, ovo će biti i prava turistička atrakcija za zemlju koja i nije baš navikla na led.

Abdulla Alshehi Printskrin: Youtube

Alšehi je za "Euronjuz" rekao da je prema računicama jeftinije doneti santu leda nego korišćenje desalinizacijske vode, do koje se dolazi vađenjem soli iz morske vode.

- Postrojenja za desalinizaciju iziskuju mnogo novca, a pumpanje vode iz zaliva ubija ribe i morski život. Verujemo da je ovo ekonomski bolja i ekološka opcija, ne samo za UAE, već za ceo svet - rekao je on.

Alšehi je podsetio da su slični planovi postojali i ranije, a projekat Saudijske Arabije propao je 1977. zbog tehničkih problema.

Da bi u ovome uspeo, milijarder planira da oko sante leda izgradi metalni "kaiš", a onda će brodovi preko okeana dopremiti "kocku".

Santa leda koja će da bude odabrana za korišćenje biće selektovana preko satelita i mogla bi da bude duga oko 2,5 kilometra.

Očekuje se da santa tokom svog desetomesečnog putovanja izgubi čak 30 odsto mase. Putoveć od ostrva Herd na Antarktiku, do Fudžejre, jednog od sedam emirata u sklopu UAE.

Santa će doneti milione litara sveže vode ovoj arapskoj zemlji, a doneće i kišne oblake ispuštanjem hladnog i vlažnog vazduha.

Alšehi se nada i da će ovo postatati velika turistička atrakcija.

Finalni projekat koštaće između 100 i 150 miliona dolara, uz 60-70 miliona dolara koji će biti utrošeni na testiranje.

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najsušnijih zemlja. Klima je izuzetno sušna i za godinu dana padne manje od 100 milimetara kiše.

Uprkos tome, ona troši dvostruko više vode od globalnog nacionalnog proseka, što zemlju stvara na ozbiljan rizik od suša u narednih 25 godina.,

Pogledajte video: Grad je ubio, preplavio i uništio najveću pustinju u Meksiku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cika Velja

    9. jul 2019 | 09:16

    Polako postaje ocigledno da problem sa energentima uopste nije problem...voda postaje problem broj 1!!!

  • Ev- genije

    9. jul 2019 | 11:34

    To je ozbiljan problem, ja i moj strucni tim vec decenijama trazimo rijesenje i najjeftinije a i lakse bi bilo premjestiti UAE na Antartik.

  • 🔴🔵⚪

    9. jul 2019 | 09:06

    Kako bi bilo lepo kada bi na tom putu prošli kroz Srbiju. Bila bi to prava atrakcija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA