Istraživanje pokazalo: Tinejdžeri manje puše marihuanu ako je legalna

U SAD je u 33 savezne države legalizovan medicinski kanabis

  • 1
kanabis, konoplja, marihuana Foto: pixabay.com

Prema najnovijem istraživanju, tinejdžeri manje konzumiraju marihuanu na područjima na kojima je legalizovana, piše BBC.

Naučnici Univerziteta Montana analizirali su ankete zdravstvenih agencija koje su ispunjavali američki tinejdžeri između 1993. i 2017. godine.

Iako se, ukupno gledajući, poslednjih godina povećalo konzumiranje marihuane među mlađom populacijom SAD, istraživači su uočili da se korišćenje kanabisa među tinejdžerima smanjilo skoro 10 odsto u onim državama u kojima je legalizovano konzumiranje marihuane u rekreativne svrhe.

U SAD je 33 savezne države legalizovan medicinski kanabis, dok je 10 država legalizovalo i rekreacijsku upotrebu marihuane. Konzumiranje kanabisa je i dalje nezakonito u svim državama za osobe mlađe od 18 godina.

Ekonomista Mark Anderson sa Univerziteta Montana Stejt smatra da bi ova studija, objavljena u medicinskom časopisu Džama Pediatrik "trebalo da suzbije zabrinutost da će s vremenom među tinejdžerima da se poveća konzumiranje lakih droga".

Džoint, Marihuana Foto-ilustracija: Profimedia

Dodao je kako tokom studije nije uočena razlika u količini konzumiranja nakon legalizovanja medicinskog kanabisa, smanjenje korišćenja uočeno je samo na onim područjima na kojima je marihuana legalizovana u rekreativne svrhe.

S jedne strane, rezultati ove studije potvrđuju prethodno istraživanje iz decembra prošle godine u kom se navodi da se konzumiranje kanabisa među tinejdžerima u Vašingtonu smanjilo nakon što je država legalizovala tu drogu 2012. godine.

Međutim, ne slažu se sa istraživanjem iz Kolorada iz 2018. godine kada je utvrdio da broj učesnika srednjih škola koji su rekli da su koristili kanabis ostao isti nakon što je ta država 2014. legalizovala konzumiranje marihuane u rekreativne svrhe.

Pogledajte video: Hapšenje zbog šverca heroina i marihuane

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA