≫ 

Francuski list "Figaro" dao 5 razloga strancima da posete Beograd: Živi se kao da sutra ne postoji

List "Figaro" navodi da bi Francuzi trebalo da posete Beograd jer će biti impresionirani tim gradom

  • 9

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji udarna je vest u našoj zemlji, a francuski mediji takođe pišu o poseti svog predsednika prijateljskoj državi na Balkanu.

Francuski list "Figaro ističe da je ovo prva zvanična poseta francuskog predsednika Beogradu posle 18 godina, a tim povodom, francuske kolege su se u opširnom tekstu pozabavile prestonicom Srbije, sve većom popularnošću Beograda među stranim turistima, kao i razlozima zbog čega treba posetiti Beograd i Srbiju.

KALEMEGDAN - ČUVAR ISTORIJE

Francuzi su se pozabavili Kalemegdanskom tvrđavom, koju se nazvali kameno-zelenim plućima grada. Tvrđava koja pruža sjajan pogled na ušće Save u Dunav, pamti bogatu istoriju ovog grada, sa svojim rimskim, osmanskim i austrougarskim zidinama, piše "Figaro".

Na Kalemegdanu se, dodaju, nalazi i spomenik Francuskoj, izgrađen 1930. godine, koji simbolizuje dugo francusko-srpsko prijateljstvo, a list je fasciniran i ostalim građevinama na području Beograda.

BEOGRAD lepo VREME, suncano,  vremenska PROGNOZA, Kalemegdan, setnja, panorama grada Kalemegdanska tvrđava; Foto: Tanjug/Rade Prelić

MUZEJI ZA SVAČIJI UKUS

Muzeji u Beogradu, naročito u poslednjih godinu dana, "iznikli su kao jorgovani posle zime", metaforično piše francuski list.

Francuzi napominju da se u Narodnom muzeju, koji je smešten u srcu grada, nalaze mnoga umetnička dela, zbirke numizmatike, praistorijske ili antičke arheologije, srpske religiozne umetnosti (ikone i frske), jugoslovenske umetnosti, kao i radovi mnogih svetski priznatih umetnika Renoara, Sislija, Rubensa, Rembranta, Ticijana, Monea i drugih...

Nakit, srebro, zlato Narodni muzej; Foto: Telegraf

Francuski list pomenuo je i Muzej savremene umetnosti, zatim Vojni muzej, ali i šarmantan Muzej automobila, koji vredi posetiti.

POSEBNO UMEĆE ŽIVLJENJA, BALKANSKO-BAROKNI STIL, BLIZINA VOJVODINE

Kao treći razlog za posetu Beogradu "Figaro" ističe "poseban način života" u tom gradu.

- Ovde se živi kao da sutra ne postoji - prenosi list pišući o noćnom životu u srpskoj prestonici.

Beograd je spoj slovenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma, a beogradski duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje.

S tim u vezi ukazuje se na splavove na Savi, Skadarliju, zbog čega je Beograd postao omiljena vikend destinacija.

Kao četvrti razlog navodi se jedinstvena balkansko-barokna atmosfera, a kao peti razlog se ukazuje na blizinu jedinstvenoj Vojvodini, koja ima brojne manastire, salaše, a i poznati muzički festival "Exit".

VIDEO Argentinka se razvela od Srbina, pa odlučila da živi u Beogradu: Rekla je zašto voli Srbiju

(Telegraf.rs/Figaro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milos

    15. jul 2019 | 18:00

    "Prijateljskoj drzavi na Balkanu", na koju su inace srucili 30.000 tona bommbi i projektila, i ucestvuju u okupaciji dela nase teritorije.I sad treba da poverujemo da su Srbija i Francuska prijateljske zemlje.

  • Marko cg primorje

    15. jul 2019 | 17:43

    Zivi se tako da ko ruca ne vecera a za sjutra ne zna hoce li prezivjeti

  • Marina

    15. jul 2019 | 17:33

    Pa i nije za pohvalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA