≫ 

Ušao je u šumu, poneo najosnovnije stvari i iz nje nije izašao 27 godina, dok ga nisu uhapsili

Malo je čitao knjige, malo šetao, ali veći deo vremena nije radio baš ništa

  • 2

Godine 1986, tada dvadesetogodišnji Kristofer Najt odvezao se u jednu šumu u ruralnom delu američke države Mejn. Ostavio je svoj automobil, sa sobom poneo samo osnovne stvari za kampovanje, ušetao u šumu i iz nje nije izašao 27 godina. Nakon što se namerno zagubio u šumi našao je deo koji će postati njegov dom, mala čistina u gustoj šumi oko jezera Nort Pond.

Raširio je ceradu između drveća, namestio mali najlonski šator i smestio se. Bio je skroz sakriven od sveta, uprkos činjenici da je zapravo boravio samo nekoliko minuta hoda od jedne od stotina malih letnjih kućica koje su bile razbacane uz jezero.

Najt je preživljavao tako što je provaljivao u kućice i lokalne centre iz kojih je krao zalihe. Uvek je uzimao samo ono što mu je potrebno - hranu, plin za kuvanje, baterije i knjige. Pokušavao je stalno da pravi što manje štete, ali veliki broj provala, više od 1.000 tokom svih tih godina, uznemirio je vlasnike kućica, pa su alarmirali policiju, koja je postavila zamku i uhvatila Najta na delu.

Pisac Majk Finker posetio je Najta u zatvoru kada je pisao knjigu o njemu i njegovom begu od sveta. Prvo ga je pitao najočitije - zašto je okrenuo leđa svetu i otišao da živi potpuno sam.

- Kris Najt je rekao da se osećao jako neugodno stalno okružen ljudima. Mislio sam da mu se nešto dogodilo što je izazvalo taj osećaj. Pitao sam ga je li počinio neki zločin, je li ga bilo sram nečega, ali uporno je tvrdio da se ništa nije dogodilo, već je naprosto osetio jaku želju da bude sam, kao da mu je celo telo govorilo da će mu biti ugodnije ako živi odvojen od sveta - rekao je Finkel za BBC.

Želja je bilo toliko jaka da je proveo skoro tri decenije, a da ni sa kim nije progovorio nijednu jedinu reč. Samo jednom je u tih skoro 30 godina pozdravio jednog planinara na kog je slučajno naleteo, negde devedesetih godina.

Uprkos tome što su zime u Mejnu jake, temperature znaju da se spuste i do 20 stepeni ispod nule, Najt kaže da nikada nije zapalio vatru, jer se bojao da bi dim mogao da privuče nečiju pažnju.

- Mnogo toga je u njegovoj priči zanimljivo. Da usred zime idete da kampujete u neku šumu u Mejnu i celu noć da provedete u šatoru bez vatrice, bio bih impresioniran. Najt je to radio 27 zima - rekao je Finkel.

Najt mu je ispričao da je umesto grejanja uz vatru išao jako rano da spava, već oko sedam uveče, namestio bi budilnik u tri ujutru, najhladnije doba noći. U tri sata bi ustao i hodao do jutra, kako bi ostao ugejan.

Finkela je zanimalo i kako je provdoio vreme.

- Malo bi čitao knjige, malo rešavao ukrštenice, ali te stvari nije radio većinu vremena. Ono što je većinu vremena radio je ništa, nije radio ništa - kaže on.

Nakon što je uhapšen 4. aprila 2013. godine, osuđen je na sedam meseci zatvora. U zatvoru ga je posećivao Finkel koji je dobio dozvolu da može da ga intervjuiše devet sati, ali je morao da dolazi svaki dan po sat vremena.

Kada su ga uhvatili nije bio baš siguran koliko ima godina, jer je kroz godina izgubio pojam o vremenu, nije ni znao koja je tačno godina. Na pitanje policije, koja ga je uhvatila tako što je na području gde je krao postavila kamere, šta radi u šumi, rekao je da je šumi od katastrofe u Černobilju. Taj događaj mu je bio vremenska referenca.

Nakon izlaska iz zatvora Najt se vratio u roditeljski dom i žovi sa majkom.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA