• 11

Nacisti su uništili selo i pobili 82 dece: Bronzane statue u njihovu čast građene su 20 godina

Do masakra je došlo 1942. godine

  • 11

Drugi svetski rat je najsmrtonosniji ratni sukob u kom je umrlo između 50 i 85 miliona ljudi, a sećanje na te ljude živi kroz različite memorijalne centre i spomenike. Jedan takav nalazi se u češkom selu Lidice, nedaleko od Praga.

Bronzanu skulpturu napravila je Mari Učitilova u znak sećanja na decu koju su pobili nacisti u leto 1942. godine. Predstavljeno je 82 dece, 42 devojčice i 40 dečaka. Svi oni ubijeni su u gasnim komorama u Helmnu.

Grad je imao logor za istrebljenje koji su nacisti izgradili tokom Drugog svetskog rata. Zapravo, to je bio prvi nemački logor za masovno istrebljenje koji posebno izgrađen da bi se sprovelo etničko čišćenje.

Te godine, 10. juna, nacisti su ubili skoro sve stanovnike Lidica. To je učinjeno kao odmazda za ubistvo nacističkog zvaničnika Rajnharda Hajdriha.

Selo je potpuno uništeno, muškarci su ubijeni, a žene i deca razdvojeni i poslati u koncentracione logore.

Nakon ubistva Hajdriha, Adolf Hitler naredio je masovna ubistva širom tadašnje Čehoslovačke. 10. juna 1942. nacisti su ubili sva 173 odrasla muškarca. Žene, njih 184 i 88 dece su odvedeni. Deca su ostavljena u napuštenoj fabrici u Lodžu u Poljskoj, njih 82 odvedeno je u Helmno.

Spomenik u selu Lidice počeo je sa izgradnjom 1969. godine. Za izlivanje bronzanih statua bilo joj je potrebno 20 godina. Nakon iznenadne smrti umetnice, rad je nastavio njen suprug. Neka deca "vraćena" su svojim majkama, a trenutno 42 njih "gleda" na to mesto.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Miki

    I posle svega nacisti i dalje vladaju evropom samo na suptilniji nacin...

  • Voja

    I tako dodje neki ambasador iz neke naci drzave i javno kaze kako je srebrenica najveci genocid 20 veka A nsi to podrzavaju

  • Nevena

    U Srebrenici i okolnim selima su stradala srpska mala djeca i zato treba da bude sramota porediti vojno sposobne aktivne vojnike i svirepo stradanje maloljetne djece. Medjutim danasnji najveci vikari i zagovornici "srebrenickog genocida" ponovo postase hrvatske ustase jer zele svoje cvijece totalno da iskoriste i kao takvi poput Pontije Pilata svoje krvave ruke da operu jer oni ne znaju sta je sramota to je jos Ducic o njima davno govorio i pisao.... i ne bih o tome ni pisala da ne vidim njihov sunovrat i vasu neku novu zelju ka zajednistvu.....

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima