Postoje ostrva koja su 1.000 puta radioaktivnija od Černobilja i Fukušime

Černobilj ipak nije najradioaktivnije mesto na planeti

  • 1

Nakon eksplozije nuklearne elektrane u Černobilju 1986. godine, mnogi su tvrdili da je to područje postalo "najradioaktivnije mesto na zemlji", pogotovo se to odnosilo na krov elektrane gde bi boravak od dva minuta mogao da posetiocu upola smanji očekivani životni vek, piše "Biznis insajder".

Ipak, s godinama se na tom području smanjio nivo radijacije te su sada napuštena školska dvorišta, zabavni park i učionice grada Černobilja otvoreni za posetioce i postaju sve traženija avanturistička atrakcija.

- Verovatno ćete se više ozračiti prilikom leta do Černobilja, nego tamo - rekla je nuklearna naučnica Kler Korkhil.

marsalska ostrva

Foto: Foter/flickr/Christopher.Michel

Ipak, postoji jedno mesto na svetu koje je mnogo radioaktivnije od svima znanog Černobilja. Prema najnovijoj studiji koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Kolumbija, određena područja Maršalovih ostrva, gde su nakon Drugog svetskog rata Sjedinjene Države sprovele 67 nuklearnih ispitivanja, još uvek pokazuju jako visoke nivoe zračenja.

Naučnici su otkrili "povišene nivoe" radioaktivnih elemenata u 38 uzoraka tla uzetih sa 11 različlitih ostrva. Najviša doza zračenja pronađena je na ostrvu Bikini, gde je SAD sproveo najveći test za hidrogensku bombu, a kasnije potopio na desetine radioaktivnih brodova.

Tamo je otkriven i do 1.000 puta viši nivo plutonijuma, nego što je u Černobilju ili Fukušimi.

Uglavnom, naučnici su zaključili kako su četiri severna ostrva: Runit, Enjebi, Bikini i Naen mnogo radioaktivniji od područja u blizini černobiljske elektrane. Iako su ta ostrva uglavnom nenaseljena, istraživači smatraju kako bi lokalno stanovništvo trebalo da bude upozoreno da ne provodi vreme na tim mestima.

Pogledajte video: Ko hoće da se (radio)aktivno odmara u Černobilju?

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA