≫ 

Razmislite o mesu koje "cvrči": Ako smanjite sa jelom, spasićete planetu

Poljoprivreda u globalnom zagrevanju učestvuje sa 11 odsto

  • 5

Meso koje "cvrči" na roštilju možda jeste sinonim za leto, ali konzumenti bi trebalo ponovno da razmisle o svom jelovniku ako nameravaju da zaštite planetu, smatra američka neprofitna organizacija World Resources Institute.

Kada bi najveći konzumenti govedine i jagnjetine do 2050. smanjili nedeljni unos te vrste mesa na samo jedan i po hamburger, emisija štetnih gasova uspela bi da se smanji, te bi se šume poštedele krčenja i pretvaranja u poljoprivredna zemljišta, kažu stručnjaci WRI-ja.

Trenutno, Amerikanci i Evropljani jedu dvostruko veću količinu mesa od spomenute, a Brazilci čak triput više, kaže Timoti Sirčinger, glavni autor izveštaja i naučnik sa Univerziteta Prinston.

- Ovakvo rešenje obećava i čini se najrealnijim - rekao je, dodavši da će biti mnogo teže smanjiti ukupnu potrošnju mesa na globalnom nivou.

Roštilj, pljeskavica, pljeskavice

Foto: Marko Jovanović

Prema podacima iz 2010, potrošači u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Evropi, Latinskoj Americi i državama bivšeg Sovjetskog Saveza čine četvrtinu svetske populacije, ali konzumirali su više od polovine globalne količine govedine i jagnjetine.

Prema podacima UN-a, poljoprivreda u globalnom zagrevanju učestvuje sa 11 odsto, a najviše štetnih gasova stvaraju đubrivo i digestivni sistem preživara.

Na poljoprivrednim zemljištima dolazi do emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte zbog isušivanja tresetišta, prilikom čega se u vazduh ispušta jedan od glavnih štetnih gasova - ugljen dioksid.

Očekuje se da će na globalnom nivou potreba za hranom do 2050. porasti za više od 50 odsto zbog porasta populacije. Približavanje toj brojci moglo bi da ima zastrašujuće posledice kada je u pitanju život na našoj planeti, kažu iz WRI-ja.

- To će verovatno zahtevati krčenje preostalih šuma pri čemu će nestati hiljade raznih životinjskih i biljnih vrsta - navodi se u izveštaju.

Pri proizvodnji tone mesa od preživara emituje se četiri puta više štetnih gasova nego pri proizvodnji svinjetine i osam puta više nego pri proizvodnji peradi. Istovremeno je u slučaju preživara potrebno mnogo više zemlje za njihovu ispašu i za uzgoj, ističu autori.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 😆😆

    19. jul 2019 | 07:01

    Ja cu da spasim planetu sto ne rostiljam a divljih deponija i fabrika sto najvise zagadjuju planetu njih neka.

  • Johan

    19. jul 2019 | 07:09

    Ako nastavi da cvrči dok se jede onda ga zaliti većom količinom piva.

  • Rade

    19. jul 2019 | 06:36

    Neka Ameri prestanu da bombarduju i truju Države po Svetu i sve će biti čistije i zdravije i hrana i ljudi i klima i globalno zagrevanje ma jednostavno sve!!! Ameri su Svetsko zlo!!! 😈☠️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA