Za nekoliko decenija ovaj grad neće postojati jer će biti pod vodom: Tone brže nego bilo koji drugi

Procenjuje se da će čak 95 posto regije na severu biti pod vodom do 2050. godine

  • 2
Dzakarta, Indonezija Foto: Shutterstock

Zamislite da vam kažu kako vaša kuća, zgrada, grad u kom živite neće postojati za nekoliko decenija jer će biti pod vodom? Sa time se suočavaju stanovnici Džakarte u Indoneziji, koji tone brže nego bilo koje mesto na svetu, pod teretom brzog rasta.

Stručnjaci procenjuju da grad tone do 25 centimetara godišnje, a pritom ga i more guta. Procenjuje se da će čak 95 posto regije na severu biti pod vodom do 2050. godine.

Džakarta, dom za 34 miliona ljudi, je prenaseljen, i delimično se prepušta težini prekomernog razvoja.

Međutim, glavni uzrok potonuća je što 60 odsto stanovnika i preduzeća povlači vodu pravo iz zemlje, jer vladina infrastruktura nije održala korak sa rastom.

- Nekoliko delova u Džakarti je već potopljeno oko četiri metra, a u budućnosti možda budemo imali još dva ili tri metra više - kaže stručnjak sa instituta za tehnologiju Heri Andreas.

Dzakarta, Indonezija Foto: Shutterstock

U selu Kapuk Teko, deca se zabavljaju na splavu umesto na igralištu, groblje je nestalo, a kuće se podupiru stubovima kako bi se izborile sa dva metra vode.

Jedan stanovnik Bang Jih rekao je da je tokom poplava, koje su češće i obimnije nego ikada, njegova porodica prisiljena da pređe na drugi sprat kuće, ali mnogi meštani ga nemaju.

55-godišnjak živi u strahu da će se neko od njegovih unuka udaviti u vodi koja okružuje kuću.

Vlada Indonezije obećala je veliki novac za vodovodnu infrastrukturu, ali istraživači kažu da vreme ističe.

- Potrebno nam je najmanje 10 godina da promenimo podzemne vode u površinske i da konačno zaustavimo potonuće - rekao je profesor Andreas.

Vlada takođe ima hrabar plan da napravi novi glavni grad na drugom ostrvu u pokušaju da ublaži mnoge izazove Indonezije zbog brzog rasta.

To je ideja o kojoj se raspravlja decenijama, ali sadašnji ministri su sigurni da će to učiniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mirjana

    20. jul 2019 | 17:52

    Uvek je bilo potapanja. Samo sto tada nismo ziveli, pa mislimo da je ovo sada katastrofa. Nazalost je tako, nista mi tu ne mozemo. Misle ljudi da su jaci od prirode.

  • Mako

    23. jul 2019 | 01:09

    Ne brinite , polako dolaze u Evropu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA