Zaplenjeni rogovi nosoroga u Vijetnamu: Koriste ih za lečenje raka, jedan komad vredi 100.000 dolara

Vijetnam je prvi u svetu po nelegalnoj trgovini rogova ovih životinja

  • 0
rogovi, nosorog, vijetnam, zaplena Foto: Tanjug/AP

Policija je sprečila krijumčarenje rogova nosoroga na Međunarodnom aerodromu Hanoj u Vijetnamu, pošto je zaplenila 55 komada rogova sakrivenih u gipsanim pošiljkama, saopštili su vijetnamski državni mediji.

Carinski službenici razbili su gipsane kutije od 14 pošiljki kako bi otkrili rogove koji su bili spremni za ilegalni transport. Težina rogova koje su pokušali da prokrijumčare bila je oko 125 kilograma, navodi Vijetnamska novinska agencija.

Prema podacima Svetskog fonda za divlje životinje, Vijetnam je prvi po nelegalnoj trgovini rogova ovih životinja. Za jedan rog može se zaraditi čak 100.000 dolara u azijskim zemljama kao što su Kina i Vijetnam, kupci veruju da rogovima mogu da izleče razne bolesti, počevši od mamurluka posle pijanstva, pa sve do izlečenja kancera.

Zaplena u vijetnamskoj prestonici dogodila se nakon što je policija u Hanoju uhapsila čoveka optuženog da je 23. jula vodio lanac trgovine divljim životinjama.

rogovi, nosorog, vijetnam, zaplena Krijumčari su planirali da rogove transportuju u gipsanim kutijama; Foto: Tanjug/AP

To hapšenje usledilo je nakon otkrivanja sedam zaleđenih tigrova u automobilu parkiranom u podrumu nebodera u Hanoju.

Prošle sedmice, zvaničnici Singapura zaustavili su isporuku od skoro 9 tona slonovače, što je najveća zaplena te vrste u istoriji zemlje.

Transport je započet iz Demokratske Republike Kongo, a bilo je planirano da preko Singapura stigne do Vijetnama, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA