≫ 

Neolitska metropola otkrivena kraj Jerusalima: Grad star 9.000 godina zaprepastio arheologe (VIDEO)

I posle 90 vekova semenea mahunarki su se očuvala

  • 0
izrael neolitski grad

Printskrin: Youtube/Israel Antiquities Authority Official Channel

Izraelski arheolozi su pre početka izgradnje auto-puta pet kilometara od Jerusalima otkrili 9.000 godina staro, veliko neolitsko naselje.

Radi se o najvećem naselju iz mlađeg kamenog doba do sada otkrivenom u Izraelu i na Bliskom istoku. Tu je, prema proceni arheologa, živelo između 2.000 i 3.000 stanovnika, što je veličina uporediva s današnjim većim gradom i tada se moglo smatrati metropolom, navode izraelski mediji pozivajući se na navode državne Uprave za starine, a prenosi B92.net.

- Prvi put smo u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolita - rekli su arheolozi Hamudi Kalaili i Jakob Vardi.

- Ostatke naselja starog 9.000 godina otkrili smo samo nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje, blizu grada Moce. Smatramo da je to prekretnica u istraživanju praistorijskih naselja, zbog veličine i dobro očuvanih artefakata. Ovo arheološko nalazište će iz temelja promeniti ono što smo do sada znali o periodu neolita - rekao je Vardi.

Do sada se, naime, verovalo da područje Judeje nije bilo naseljeno i da su takva nalazišta postojala samo sa druge strane reke Jordan.

Praistorijska Moca bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla uporediti s današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom. Ljudi koji su tamo živeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anadolije, budući da odande potiču predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) otkriveni na nalazištu.

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, posebno uzgojem ovaca i poljoprivredom.

Na lokalitetu su pronađene hiljade vrhova strela, sekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su verovatno nosila deca, ali i veliko skladište mahunarki čije je seme očuvano uprkos starosti nalazišta.

- Hiljadama godina pre izgradnje piramida, u periodu neolita, više stanovnika je živelo u stalnim naseljima. Manje su se selili a više su se bavili poljoprivredom - pojasnio je Vardi.

Arheolozi su u Moci pronašli i ostatke velikih zgrada sa prostorijama za stanovanje, javnim dvoranama i mestima za molitvu, kao i uske uličice. Sve to ukazuje da je planiranje izgradnje u tom gradu bilo na vrlo visokom nivou.

VIDEO: Zahi Havas o najvećim otkrićima u Dolini kraljeva i ispod velikih piramida

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA