≫ 

Kitovi ubice koji su držani u nehumanim uslovima pušteni iz zatočeništva u Rusiji

Lokalni sud presudio je da su kitovi nelegalno uhvaćeni

  • 0

Treća grupa orki, takozvanih kitova ubica, oslobođena je iz "zatvora za kitove" na dalekom istoku Rusije i pušteni su u Ohotsko more, rekao je Oganes Targulijan, vodeći stručnjak nevladine organizacije "Grinpis" za to područje.

U petak su vozila sa tri orke iz zaliva Srednjaja stigla u grad Habarovsk, gde su životinje pretovarene na brodove i upućene duž reke Amur u naselje Inokentjevka, odakle će dospeti u more.

- Orke su u utorak puštene u divljinu. Sada se kreću zajedno, mi pratimo njihovo kretanje - rekao je Targulijan.

Pre puštanja u prirodno stanište, veterinari su uradili sve potrebne testove i utvrdili da je zdravlje životinja dobro. Morski sisari su takođe opremljeni opremom koja će omogućiti naučnicima da paze na njihovo kretanje i prikupljaju podatke o njihovom ponašanju.

Nevladina organizacija Grinpis objavila je u oktobru prošle godine da se ove ugrožene vrste kitova drže u zatočeništvu u zalivu Srednjaja, gde se radi na pripremi njihovog krijumčarenja u Kinu. Istragom je pronađena grupa od preko 100 kitova ubica i belih kitova koji su držani u očajnim uslovima.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je nadležnim agencijama da nadgledaju slučaj. Lokalni sud presudio je da su morski sisari nezakonito uhvaćeni. Kompanije odgovorne za kršenje navodno su kažnjene sa ukupno 150 miliona rubalja (2,1 milion evra).

Prva grupa kitova puštena je 27. juna, dok je druga u prirodno stanište dospela 16. jula.

(Telegraf.rs/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA