≫ 

Ne postoji devojčica koja nije imala Barbi, a slabo ko zna da je ova lutka nastala prema prostitutki

Barbi nikako nije bila igračka za decu

  • 4
Nemacka lutka LIli Foto: Profimedia

Jedna od omiljenih lutki mnogih devojčica jeste čuvena Barbi, lepotica sa plavom kosom i dugim nogama, uvek savršeno doterana. Iako može da se kupi u uniformama doktorke, zubarke ili olimpijske takmičarke, ona zapravo nije ništa od toga. Barbi je zasnovana na modelu nemačke kol-gerle (prostitutke) Lili, junakinje stripa za odrasle i nikako nije bila igračka za decu.

Ono što je većini nepoznato, Barbi je zapravo započela život u kasnim četrdesetim godinama kao lik iz nemačkog stripa koji je izlazio u Bildu.

Lik iz stripa bila je poznata kao Bild Lili, koja je zavodila bogate udvarače. Bila je poznata kao oštroumna osoba i znala je da odgovori kada se radilo o autoritetu muškaraca.

Tako je u jednom stripu Lili upozorio policajac da ne sme da nosi bikini na trotoaru. Lili mu je odgovorila.

Nemacka lutka LIli Foto: Profimedia

- Po tvom mišljenju, koji deo treba da skinem? - upitala ga je ona u stripu.

Lili je postala toliko popularna da su novine 1953. godine odlučile da plasiraju trodimenzionalnu verziju koja se prodavala kao igračka za odrasle, a mogla je da se kupi u barovima, na kioscima cigareta ili u prodavnicama igračaka za odrasle.

Lili je često poklanjana na momačkim zabavama i visila je iza retrovizora u vozilima.

Roditelji su lutku smatrali neprikladnom za decu, a nemačka brošura iz pedesetih godina prošlog veka je Lili opisala kao "uvek diskretnu" i sa svojom impresivnom garderobom, bila je zvezda svakog bara.

Postojao je veliki izbor autfita za Lili i raznih dodataka, zbog čega su i devojčice poželele da se igraju sa njom.

Dok su fabrike igračaka pokušavale da unovče njenu popularnost među decom, Lili je i dalje ostala uspešna priča za odrasle, posebno van Nemačke.

Novinarka magazina Njujorker Arijel Levi kasnije je nazvala Lili "seks lutkom".

Tokom 1950-ih godina osnivač fabrike "Matel" Amerikanka Rut Hendler putovala je Evropom i kući je donela nekoliko Lili lutaka.

Preradila je dizajn i predstavila novu lutku Barbi na sajmu igračaka u Njujorku, 9. marta 1959. Do tada je proizvodila nameštaj i odeću za lutke.

Dobila je ime po njenoj ćerki, Barbari.

Već prve godine prodato je 300.000 primeraka.

"Matel" je prava na Bild Lili stekao 1964. godine, a proizvodnja nemačke lutke je obustavljena. Tako se Barbi odomaćila i u Nemačkoj.

Barbikina nemačka prethodnica danas ima kolekcionarsku vrednost, pa početna cena ovih retkih lutaka (bilo ih je 130.000) iznosi 700-800 evra.

Vremenom se Barbi emancipovala, pa tako danas postoji i lutka astronaut, hirurg i predsednik. Do sada je prodata u više od milijardu primeraka.

Međutim, ova lutka je i danas predmet rasprava zbog svog vitkog izgleda i visine, pa mnogi zameraju da podstiče opsednutost vitkošću.

Barbika, Barbike, Ravne cipele Foto: Barbie

Godine 2016. Matel je najzad izbacio na tržište lutke malo drugačije građe: tako danas postoji Barbi sa naglašenim oblinama, kao i niska i visoka Barbika.

Bilo kako, Barbi je svakako obeležila detinjstvo mnogih devojčica širom sveta, koje i dan danas čuvaju svoje lutkice u ormarima.

VIDEO: Dok se razvratna Barbika provodi kao nenormalna, samohrani otac Ken čuva gladno i uplakano dete! Isuse i Marijo da li smo dotakli dno? 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 534

    12. avgust 2019 | 07:58

    Itekako postoje devojčice koje nisu imale Barbiku. Ne da postoje nego ih ima više nego onih koje su je imale.

  • Milica

    12. avgust 2019 | 13:38

    Ja nisam imala barbiku.

  • Тодорић

    12. avgust 2019 | 22:15

    Мени је била крајње одвратна.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA