• 4

Ne postoji devojčica koja nije imala Barbi, a slabo ko zna da je ova lutka nastala prema prostitutki

Barbi nikako nije bila igračka za decu

  • 4

Jedna od omiljenih lutki mnogih devojčica jeste čuvena Barbi, lepotica sa plavom kosom i dugim nogama, uvek savršeno doterana. Iako može da se kupi u uniformama doktorke, zubarke ili olimpijske takmičarke, ona zapravo nije ništa od toga. Barbi je zasnovana na modelu nemačke kol-gerle (prostitutke) Lili, junakinje stripa za odrasle i nikako nije bila igračka za decu.

Ono što je većini nepoznato, Barbi je zapravo započela život u kasnim četrdesetim godinama kao lik iz nemačkog stripa koji je izlazio u Bildu.

Lik iz stripa bila je poznata kao Bild Lili, koja je zavodila bogate udvarače. Bila je poznata kao oštroumna osoba i znala je da odgovori kada se radilo o autoritetu muškaraca.

Tako je u jednom stripu Lili upozorio policajac da ne sme da nosi bikini na trotoaru. Lili mu je odgovorila.

Nemacka lutka LIli

Foto: Profimedia

- Po tvom mišljenju, koji deo treba da skinem? - upitala ga je ona u stripu.

Lili je postala toliko popularna da su novine 1953. godine odlučile da plasiraju trodimenzionalnu verziju koja se prodavala kao igračka za odrasle, a mogla je da se kupi u barovima, na kioscima cigareta ili u prodavnicama igračaka za odrasle.

Lili je često poklanjana na momačkim zabavama i visila je iza retrovizora u vozilima.

Roditelji su lutku smatrali neprikladnom za decu, a nemačka brošura iz pedesetih godina prošlog veka je Lili opisala kao "uvek diskretnu" i sa svojom impresivnom garderobom, bila je zvezda svakog bara.

Postojao je veliki izbor autfita za Lili i raznih dodataka, zbog čega su i devojčice poželele da se igraju sa njom.

Dok su fabrike igračaka pokušavale da unovče njenu popularnost među decom, Lili je i dalje ostala uspešna priča za odrasle, posebno van Nemačke.

Novinarka magazina Njujorker Arijel Levi kasnije je nazvala Lili "seks lutkom".

Tokom 1950-ih godina osnivač fabrike "Matel" Amerikanka Rut Hendler putovala je Evropom i kući je donela nekoliko Lili lutaka.

Preradila je dizajn i predstavila novu lutku Barbi na sajmu igračaka u Njujorku, 9. marta 1959. Do tada je proizvodila nameštaj i odeću za lutke.

Dobila je ime po njenoj ćerki, Barbari.

Već prve godine prodato je 300.000 primeraka.

"Matel" je prava na Bild Lili stekao 1964. godine, a proizvodnja nemačke lutke je obustavljena. Tako se Barbi odomaćila i u Nemačkoj.

Barbikina nemačka prethodnica danas ima kolekcionarsku vrednost, pa početna cena ovih retkih lutaka (bilo ih je 130.000) iznosi 700-800 evra.

Vremenom se Barbi emancipovala, pa tako danas postoji i lutka astronaut, hirurg i predsednik. Do sada je prodata u više od milijardu primeraka.

Međutim, ova lutka je i danas predmet rasprava zbog svog vitkog izgleda i visine, pa mnogi zameraju da podstiče opsednutost vitkošću.

Barbika, Barbike, Ravne cipele

Foto: Barbie

Godine 2016. Matel je najzad izbacio na tržište lutke malo drugačije građe: tako danas postoji Barbi sa naglašenim oblinama, kao i niska i visoka Barbika.

Bilo kako, Barbi je svakako obeležila detinjstvo mnogih devojčica širom sveta, koje i dan danas čuvaju svoje lutkice u ormarima.

VIDEO: Dok se razvratna Barbika provodi kao nenormalna, samohrani otac Ken čuva gladno i uplakano dete! Isuse i Marijo da li smo dotakli dno? 

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Тодорић

    Мени је била крајње одвратна.

  • Milica

    Ja nisam imala barbiku.

  • 534

    Itekako postoje devojčice koje nisu imale Barbiku. Ne da postoje nego ih ima više nego onih koje su je imale.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima