Neverovatan prizor: Ovako izgleda kada ogromni meteor udari u Jupiter (VIDEO)

Astrofotograf snimio prizor koji mnogi neće učiniti za ceo život

  • 5

S obzirom na to da Jupiter ovih noći krasi nebo nad severnom poluloptom, mnogi astronomi amateri usmerili su svoje teleskope prema njemu kako bi uhvatili Jupiterove karakteristične pruge ili čak snimili Veliku crvenu pegu. No, jedan astrofotograf snimio je prizor koji mnogima neće uspeti za ceo život - eksploziju u gornjim slojevima atmosfere te divovske planete, piše "Science Alert".

Naime, u sredu, 7. avgusta, Itan Čepel iz Teksasa snimio je udar meteora u daleki Jupiter.

- Snimao sam noćas Jupiter. Ovo jako podseća na bljesak prilikom udara - na Tviteru.

METEOR IZUZETNOG SJAJA

Udari meteora vrlo visokog sjaja, nisu tako redak događaj na Jupiteru. Prilično su česti i na Zemlji, samo je naša planeta manje privlačna meta, u gravitacijskom smislu, pa se takvi događaji ipak zbivaju nešto ređe.

Prema studiji iz 1998. godine, verovatnoća da će neki objekt udariti u Jupiter je između 2.000 i 8.000 puta veća od mogućnosti udara u Zemlju.

No, to ne znači da se tako nešto može lako uočiti, a zaista je mala verovatnoća da će kamere zabeležiti tačan trenutak udara, odnosno eksplozije.

- Radi se o brzom događaju, sve traje nekoliko sekundi - rekao je astronom Džonti Horner sa Univerziteta Južni Kvinslend u Australiji.

- Možda to ne biste ni primetili da gledate kroz teleskop. Puno puta takvi događaji prođu neopaženo, a polovina njih dogodi se na drugoj strani planeta - dodao je.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 1111

    9. avgust 2019 | 23:08

    Onda ce dobiti pulicerovu nagradu za sliku. Ukoliko je ne dobije morace photo shop ponovo da podigne. Nego meni nije jasno da su sve planete idealnog kruga. A poznato je da priroda ne stvara prave linije niti idealna geometrijska tela. U tom sluchaju se javljaju nova pitanja . Ili je neko stvarao planete da budu idealno okrugle ili su sve slike kojima nas zasipaju radjene shestarom.

  • Imenjak

    9. avgust 2019 | 23:43

    U studiju hahaha

  • Putin R.S

    9. avgust 2019 | 23:28

    Koliko je samo veliki bio kada se video ovako jasno. Samo crvena fleka je nekoliko puta veca od zemlje, a po snimku bi se reklo da je ogroma velicina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA