≫ 

"Prestanite da im tražite antibiotike za sve": 11 stvari koje radite, a izluđuju medicinske sestre

* Često poštujete samo lekare, a na njima se "istresate" * Lažete ih i tako otežavate situaciju * Kažete da Gugl ipak tvrdi drugačije *

  • 2

Medicniske sestre i medicinski tehničari svakodnevno se susreću s brojnim pacijentima koji ih neretko počaste svojim nestrpljenjem, mudrošću s Gugla ili guranjem preko reda jer su došli "samo nešto da pitaju". U nadi da će sebi olakšati radne dane i popraviti odnos s pacijentima, medicinske sestre za "Reader's Digest" otkrile su stvari koje najviše žele da pacijeni prestanu da rade.

PRESTANITE DA TRAŽITE ANTIBIOTIKE ZA SVE 

Otpornost na antibiotike je pojava koja se može lako razviti kod bilo koga, a glavni razlog je to što koriste antibiotike za virusne infekcije ili druga nebakterijska stanja. Uzimanje antibiotika kada nisu potrebni dovodi vas do tog rizika, a uz to, ni na koji način neće učiniti nikakvu korist za vašu prehladu ili grip, kaže Jen S., medicinska sestra iz Minneapolisa.

- Prestanite da tražite ili zahtevate antibiotike za svaku sitnicu - rekla je.

Antibiotik, Antibiotici, Pilule, Pilula, Lekovi, Prehlada,  Grip

Foto-ilustracija: Profimedia

PRESTANITE DA CITIRATE "DOKTORA GUGLA" 

Internet je divan resurs za otkrivanje raznih vrsta bolesti, ali je ujedno i centar za dezinformacije, prevare i nesporazume.

- Mrzim kad od pacijenta čujem rečenicu: "Ali na internetu piše". Iako je u redu pogledati internetske izvore za savet, krajnji autoritet treba da bude vaš medicinski tim, uključujući medicinske sestre - kaže Lori E., medicinska sestra iz Houstona.

NE LAŽITE NAS 

- Ne samo da je iritantno (a često i očito) kad vas neko laže već vas može dovesti do ozbiljnog problema - kaže Emi E., edukatorka o dijabetesu iz Mineapolisa. -

- Mrzim kad mi pacijenti kažu šta misle da želim da čujem ili znaju da bi trebalo da rade (a ne rade) ili mi govore dobre stvari koje su nekada radili, ali više ne rade. Morate biti iskreni i prema sebi i prema meni - rekla je Emi.

PRESTANITE DA BUDETE NEPRISTOJNI PREMA NAMA, A LJUBAZNI SAMO PREMA DOKTORIMA

- Ne biste verovali koliko ljude ponekad treba podsećati na osnovnu ljubaznost. Postoje pacijenti koji s medicinskim sestrama postupaju na vrlo ponižavajući način, a zatim uključe svoj šarm kad doktor uđe u sobu. To nas ljuti - kaže Endži K., medicinska sestra iz Ute. Budite ljubazni prema svima iz svog medicinskog tima.

Doktor, klompe

Foto-ilustracija: Profimedia/Cultura RF

PRESTANITE DA IM GOVORITE DA PIJETE "ŽUTE TABLETE" 

Postoji mnogo različitih vrsta lekova i nije fer (ni sigurno) naterati medicinsku sestru da igra igru pogađanja kako bi utvrdila o kojim se lekovima radi. "Vaša je odgovornost da znate koje lekove uzimate, kako ih dozirate i zašto ih uzimate", kaže Linda D., medicinska sestra pedijatrijske hirurgije u Denveru.

- To važi posebno za roditelje, jer uvek bi trebali da znate šta vaša deca uzimaju. Ako teško pamtite imena lekova, zatražite štampani izveštaj od svog doktora ili donesite kutije/bočice kada dolazite - istakla je.

PRESTANITE DA TRAŽITE LAKŠI IZLAZ

Medicinski tretmani samo su deo vašeg ukupnog plana lečenja, a ono što radite izvan ordinacije bitno je čak i više od onoga što radite kad ste tamo, kaže Linda.

- Najdraže mi je kad pacijent zna da postoje stvari koje bi mogao da učini kako bi mu bilo bolje, poput pijenja vode, zdrave ishrane i vežbanja, ali mi kaže da bi rađe pio tablete umesto toga. I vi morate da odradite svoj deo posla - navodi Linda.

NE ZAHTEVAJTE POMOĆ DOKTORA, AKO VAM SESTRA MOŽE POMOĆI

- Volela bih da moji pacijenti prestanu da pretpostavljaju da samo lekar ima vredne informacije za njih.  On je samo jedan deo vašeg tima: medicinske sestre, terapeuti i drugi profesionalci barataju znanjima koja su proučavali godinama i znaju vredne informacije koje su potrebne pacijentima - kaže Džeki K., medicinska sestra iz Rokforda.

NE ISTRESAJTE SVOJE FRUSTRACIJE NA NAMA 

Sestre ponekad saopštavaju loše vesti ili informacije koje se pacijentu možda ne sviđaju, ali to ne znači da je u redu da na njih izbacite svoje frustracije.

- Stvarno mi je teško kad se pacijenti uzrujavaju kada im kažem stvari koje su važne, a koje ne žele da čuju", kaže Kerli J., medicinska sestra iz Ute. "Još gore, ponekad me pitaju da dovedem doktora ili drugu medicinsku sestru u nadi da će im reći nešto bolje", dodaje.

Tablete, Pilule, Lekovi,  Droga

Foto: pixabay.com

NE ZABORAVLJAJTE UPUTE KOJE VAM KAŽU

Bila to dijeta, uzimanje određenih lekova ili donošenje predmeta sa sobom, uvek je važno pripremiti se pre bilo kakvog medicinskog tretmana. Ove su recepti za vaše dobro, ali se prečesto zanemaruju, kaže Elizabet D., medicinska sestra iz Virginije.

- Molim vas, sledite upute koje dobijete. Nismo ih izmislili, važne su - kaže ona.

PRESTANITE UZALUD DA TROŠITE NAŠE VREME 

Možda zvuči oštro, ali ako niste voljni da prihvatite savet lekara i radite kako vam je rečeno, možda biste jednostavno trebalo da ostanete kod kuće - kaže Emi.

- Umorna sam od pacijenata koji žele da im neko kaže ono što žele da čuju, a to je obično "dobro si, radi šta hoćeš". Ako iskreno ne želite da se promenite, ne gubite ni moje, ni svoje vreme - objašnjava.

NE LAŽITE KADA JE REČ O KONZUMACIJI LEKOVA ILI DROGA

Mnogi lekovi, i ilegalni i zloupotrebljivani legalni, mogu ozbiljno da ugroze vaše zdravlje i pokvare proces lečenja. Čak je potrebno da prijavite i pušenje trave jer marihuana može uticati na vašu reakciju na anesteziju, kao i na vaš oporavak.

- Nemojte nas nikada lagati u vezi sa konzumiranjem droga. Nećemo zvati policiju, samo želimo da se pobrinemo za vas. Zanemarite li ovo pravilo, mogli biste završiti kao jedan od ludih slučajeva s hitne pomoći - kaže Emi.

VIDEO: Upotreba antibiotika za proizvodnju mesa, preti velikom smrtnošću ljudi

(Telegraf.rs/index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Samo se cudim

    18. avgust 2019 | 13:41

    E mene saceka neko bez imena ,medicinski brat u hitnoj pita sta vam je i onda kaze nije to za nas javite se svom lekaru. Da li bilo ko dolazi na hitnu radi reda ili zbog potrebe. Ocu da kazem i medicinske sestre ako hoce da budu odlucuju neka zavrse skolu i neka se ponasaju u okviru svojih nadleznosti.

  • Bern

    18. avgust 2019 | 12:25

    Pacijenti koriste mnogo toga što ne bi trebalo ali najteže mi je kad me lekar,doktor slaže i to je toliko providno,opravdano ako je ta laž deo terapije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA