≫ 

Island postavio spomenik u čast otopljenom glečeru (FOTO)

Naučnici su zabrinuti zbog očekivanog nestanka 400 glečera na tom subarktičkom ostrvu u roku od 200 godina

  • 2
Nestali glečer na Islandu

Foto: Tanjug/NASA via AP

Island je svečano postavio spomenik svom prvom nestalom glečeru, žrtvi zagrevanja klime.

Okjokul, prvi potpuno istopljeni glečer na tom ostrvu, simbol je upozorenja naučnika na posledice klimatskih promena. 

Komemorativna ploča je na mjstu Okjokula - doslovno: "Lednik je OK" (na islandskom), na zapadu ostrva.

- To je biti prvi spomenik podignut u čast glečera koji je nestao zbog globalnih klimatskih promena - izjavila je u julu Simen Hou, profesorka Antropologije na Univerzitetu Rajs u Sjedinjenim Državama, inicijatorka postavljanja spomenika.

Nestali glečer na Islandu

Foto: Tanjug/NASA via AP

Pločom na kojom je zlatnim slovima na islandskom i engleskom jeziku napisano "Pismo za budućnost", naučni istraživači se nadaju da će istaći značaj opasnosti od nestanka glečera i posledica klimatskih promena.

- Komemoracijom za nestali lednik, želimo da ukažmo šta nestaje - ili umire - širom sveta, i skrećemo pažnju da je su to ljudi uradili, da je to nešto čime ne bismo smeli da se ponosimo - rekla je Hau u novoj izjavi.

Dok "rasprave o klimatskim promjenama mogu biti veoma apstraktne, praćene mnogim katastrofalnim statističkim podacima i složenim naučnim modelima (...) nerazumljivim za jvnost", dodala je profesorka, "spomenik nestalom glečeru može biti dobar način da se razume s čime se danas suočavamo".

Po istraživačima, Island svake godine izgubi po jedanaest milijardi tona leda.

Naučnici su zabrinuti zbog očekivanog nestanka 400 glečera na tom subarktičkom ostrvu u roku od 200 godina. 

Nestali glečer na Islandu

Foto: Tanjug/NASA via AP

Led Okjokulija, koji je 1890. godine prekrivao 16 kvadratnih kilometara, smanjio se na svega 0,7 kvadratnih kilometara 2012. godini, navodi se u izveštaju Univerziteta Islanda, objavljenom 2017. godine. 

U 2014. godini "zaključili smo da to više nije lednik, već se samo mrtav led koji se ne pomera", rekao je geolog Odur Sigurdson, koji je proučavao Okjokul.

Da bi bio glečer, ledena i snežna masa "mora biti dovoljno gusta da se kreće svojom težinom", debljine 40 do 50 metara, objasnio je on.

Nestali glečer na Islandu

Foto: Tanjug/NASA via AP

Skoro polovina lednika sveta mogla bi nestati do 2100. godine ukoliko se nastavi emisija zagadjujućih gasova koji izazivajuzagrevanje atmosfere, zaključak je istraživanja Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN)bjavljenog u aprilu.

Na Islandu, Nacionalni park Vatnajokul, na jugu ostrva, upisan je u Svetsku baštinu Uneska od jula, a nosi naziv glečera koji još ima titulu najveće ledene kape Evrope.

Pogledajte video: Spustio se niz glečer živ i zdrav

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • E vidite

    19. avgust 2019 | 10:16

    Ovde nema komentara, ovo nije vijest,na žalost,ali zato estrada, rijaliti,i ko je koga kresnuo su vijesti poput onih znate"baceni smo na koljena, u transu nacija" i tako to....

  • ZR

    19. avgust 2019 | 09:36

    Ljudi,kupujte što pre kuće u brdima na što većoj visini,pogotovo na moru,dok nije kasno,nimalo mi se ne sviđa najnovije saopštenje svetskih naučnika o Grenlandu,strašno je da se nešto već dešava što su mislili da će biti tek 2070

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA