Indijski svemirski brod uspešno ušao u lunarnu orbitu, sledi sletanje na Mesec

Cilj misije je da istraži rezerve vode na južnom polu prirodnog Zemljinog satelita

  • 12
Indija lansirala raketu na Mesec Foto: Tanjug/AP

Indijski svemirski brod "Čandrajan 2" uspešno je ušao u lunarnu orbitu, čime je uspešno savladana jedna od poslednjih prepreka za istorijski podvig - sletanje na neistraženi južni pol Meseca.

Deo "Čandrajana" za sletanje, nazvan "Vikram", po osnivaču Indijske agencije za istraživanje svemira, nosiće rover u kojem su instrumenti za analizu mesečevog tla. Cilj je da se istraže rezerve vode na prirodnom Zemljinom satelitu, čije je postojanje potvrdila prethodna misija.

Zbog velikih rizika koji prate ovu misiju, visoko sofisticirano manevrisanje zahtevalo je odlične inženjerske veštine i precizne proračune naučnika Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

Tim je morao da uspori svemirsku letelicu tačno do idealne brzine, jer bi prebrzo približavanje lunarnoj orbiti poslalo letelicu duboko u svemir, dok bi manja brzina predviđene dovela do naglog pada i rušenja, jer brod ne bi mogao da se bori sa gravitacijskim silama Meseca, objasnili su stručnjaci ISRO.

"Čandrajan 2" iliti "Mesečeve kočije 2" obaviće nekoliko manevara u orbiti pre nego što pokuša finalno sletanje na Mesečevu površinu 7. septembra.

Ukoliko im to pođe za rukom, Indija će postati četvrta zemlja koja je sletela na Mesec posle SAD-a, SSSR-a i Kine.

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Neko nas...

    20. avgust 2019 | 22:02

    A ameri su 1969 tako lako otisli ,sisli i vratili se do zemlje,a sada to predstavlja sa svim ovim kompjuterima podvig... Ko tu koga i zasto ...

  • Imenjak

    20. avgust 2019 | 23:27

    U cijem studiju hahaha

  • Mako

    21. avgust 2019 | 10:00

    Nigde sirotinje i bede kao u Indiji ,bolje da su nahranili one jadnike koji žive tamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA