U poljskom selu već 10 godina rađaju se samo devojčice: Nudi se nagrada paru koji napravi dečaka

Predsednik mesne zajednice napominje da će ime jedne ulice dobiti po dečaku koji bude sledeći rođen. Takođe, zasadiće hrast koji će se zvati po tom detetu

  • 7

U selu Mijejske Odrzanske u Poljskoj već skoro 10 godina rađaju se isključivo bebe ženskog pola. U ovom malenog mestu koje se nalazi na jugu Poljske, blizu granice sa Češkom živi svega 300 ljudi. U protekloj deceniji rođeno je 12 beba, od toga nijedan dečak.

Nesvakidašnji slučaj medijima je zapao za oko tek ovog meseca, a o ovom fenomenu pišu i poznati svetski mediji.

Predsednik mesne zajednice Rajmund Friško, inače otac dve ćerke, ponudio je novčanu nagradu prvom bračnom paru koji postanu roditelji dečaka.

- Toliko su mediji pisali o nama da sam čak i razmišljao da nazovem ulicu po imenu prvog sledećeg rođenog dečaka. To bi definitivno bio lep poklon. Posadićemo hrast i imenovaćemo ga po njemu - rekao je Friško za britanski Telegraf.

ZAŠTO SE U OVOM SELU RAĐAJU SAMO DEVOJČICE?

Pol bebe zavisi od toga da li sperma njihovog oca nosi X ili Y hromozom. X hromozom kombinuje se sa istim takvim hromozomom majke i u tom slučaju nastaje ženski pol deteta (XX). Sa druge strane, ukoliko se Y hromozom oca ukombinuje sa X hromozomom majke nastaje dečak (XY). Ukoliko pak muškarac ima jednak broj X i Y hromozoma, verovatnoća je 50:50 da će beba biti dečak ili devojčica.

Ovakav slučaj zaintrigirao je i naučnike koji su pokazali interesovanje za ovo selo, ali do sada konkretnog istraživanja o genetici stanovništva nije bilo.

Moguće je, međutim, da bi ovo mogla da bude samo slučajnost, u šta veruje Krejg Anderson, profesor statistike na Univerzitetu u Glazgovu.

- Ako pretpostavimo da postoji otprilike 50:50 šansi da parovi imaju dečaka ili devojčicu, on procenjuje da je verovatnoća da se u ovom selu rodi 12 uzastopnih devojčica 1/4096. To je teoretski gledano vrlo mala šansa, ali u praksi bilo koji uzastopni sled dečaka ili devojčice jednako je verovatan - rekao je profesor.

- Dakle, verovatnoća da će se u poljskom selu roditi 12 uzastopnih devojčica je 1/4096, ali isto su takve šanse da će od 12 novorođenčadi koji budu dolazili na svet biti šest devojčica i šest dečaka, po redosledu:"dečak-devojčica-dečak-devojčica" - dodao je on.

Anderson zaključuje da je ljudski mozak zapravo loš u računanju ideje nasumičnosti i verovatnoće paradoksa. Ukoliko opazimo bilo kakvu slučajnost slučajnost, napominje Anderson, imamo snažnu tendenciju ka tome da otkrijemo "kako i zašto", iako u ponekim situacijama odgovora nema.

(Telegraf.rs/IFC science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boban

    24. avgust 2019 | 12:53

    Ja za 1000€ garantujem da pravim muško. Ako omanem vraćam pare i j...m ponovo.

  • Mara

    24. avgust 2019 | 13:46

    Lijepa prica za koju godinu ako.pozivi ovaj trend..nastaje "zensko selo" sto u stvari i nije lose..zene ce dovoditi muskarce sa strane...ali ce vladati. Zakoni zena ce biti vrlo rigorozni a muskarci ce bit voljeni..nece se pitati gotovo nista. Ovdje treba da dovedu Crnogorce.

  • Nada

    12. oktobar 2019 | 12:46

    Baba 81 godina, zeli I zna kako da pomogne mladim bracnim parovima da dobiju zeljeni pol deteta .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA