≫ 

Otvoren noćni klub u Seulu za starije od 65 godina: "Prepustim se muzici i bolovi prestaju" (VIDEO)

Lokalne vlasti organizovale su ovakav način zabave za starije kako bi im pomogli da prevaziđu usamljenost i lakše je podnesu

  • 2
Disko, Seul, penzioneri

Noćni klub za osobe starije od 65 godina u Seulu; Foto: Profimedia/AFP

Ako mislite da samo mladi uživaju u noćnim provodima, varate se. Dokaz za to stiže iz Seula, prestonice Južne Koreje, gde je otvoren noćni klub za starije osobe od 65 godina, piše BBC.

Ovo je prvi put da lokalne vlasti organizuju ovakav događaj, a cilj im je da pomognu onima koji se osećaju usamljeno ili pate od demencije.

- Imam problemm sa leđima i bolove u nogama.  Ali, kada čujem muziku, moje telo joj se potpuno prepušta i sav bol nestaje. Dva do tri dana nakon toga pun sam energije. Nema laži, nema prevare. Čak sam odbacio lekove i ostale suplemmente - rekao je jedan stariji južnokorejski gospodin za BBC.

Južna Koreja predstavlja jednu od zemalja sa najstarijim stanovništvom u Aziji, a prema popisu iz 2016. godine, otprilike 14% stanovništva zemlje činili su građani stariji od 65 godina, što je iznosilo 6,8 miliona ljudi.

Kako svet postaje sve više svestan opasnih zdravstvenih rizika od usamljenosti, zemlje širom sveta pokušavaju da starijim osobama učine život lakšim.

Noćni klub u Seulu je jedan od vidova takve pomoći i empatije prema starijima, a popularni lanac supermarketa u Velikoj Britaniji pokrenuo je čak inicijativu za organizaciju "stolovima za razgovore", kako bi starije i usamljene osobe upoznavale jedne druge i razgovarale o različitim temama.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA