Pronađene kosti najstarijeg dinosaurusa koji je živeo na tlu Japana, pogledajte kako je izgledao

Tokom iskopavanja 2013. godine otkriven je samo rep, da bi naknadnim istraživanjima pronađen čitav kostur

  • 0
dinosaurus

Kostur najvećeg dinosaurusa ikada pronađenog u Japanu; Foto: Scientific Reports/Muzej sveučilišta Hokkaido/ Yoshitsugu Kobayashi

Japanski naučnici otkrili su kostur najvećeg dinosaurusa ikada pronađenog u toj zemlji kako se u gradu Mukavi skriva ispod morskih naslaga starih 72 miliona godina.

Prvobitno je, tokom zajedničkog iskopavanja koje su 2013. sproveli muzej Hobetsu i Muzej univerziteta Hokaido, nađen samo rep tog velikog bića. No, naknadnim istraživanjima otkriven je gotovo kompletan kostur dinosaurusa.

Prema rezultatima analize naučnika, koji su objavljeni u studiji u časopisu "Scientific Reports", radi se o novom rodu i vrsti biljojeda hadrosaurida. Istraživači su mu nadenuli ime Kamuysaurus japonicus gde reč "kamuy" dolazi od naziva za božanstvo starosedelačkog japanskog naroda Ainu, "saurus" od latinskog naziva za gmizavca i "japonicus" za Japan.

KAKO JE KAMUYSAURUS JAPONICUS IZGLEDAO KADA JE BIO ŽIV? 

Grupa japanskih paleontologa, pod vodstvom Jošicugua Kobajašija iz Muzeja univerziteta Hokaido analizirala je kosti pronađenog primerka i utvrdila kako se najverovatnije radi o odrasloj jedinki koja je bila dugačka oko 8 metara i težila je 4 ili 5 tona, zavisno o tome da li je hodala na dve ili četiri noge.

dinosaurus

Kamuysaurus japonicus; Foto: Scientific Reports/Muzej sveučilišta Hokkaido/ Yoshitsugu Kobayashi

Prednji deo lobanje je izdužen, što znači da je glava dinosaurusa imala oblik sličan glavi patke. Naučnici smatraju da su preci ove vrste dinosaurusa nastanjivali područja u blizini okeana i da je takvo okruženje verovatno igralo važnu ulogu u daljoj evoluciji hadrosaurida.

(Telegraf.rs/Index.hr/Scientific report)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA