≫ 

Lepra potekla iz Evrope, a ne iz Azije: Guba se iz Engleske proširila po svetu, donele je veverice

Istraživanja su pokazala da je ova infektivna bolest potekla iz Eseksa, nakon trgovine veveričjim krznom

  • 0

Na Zapadu se lepra ili guba, kožna infektivna bolestpo pravilu doživljava kao starozavetna, nešto što zvuči kao deo stvarnosti iz antičkog doba, u najboljem slučaju nešto iz Srednjeg veka.

Međutim, godišnje se od lepre i danas u celom svetu leči po oko pola milliona ljudi, prema podacima iz 2015. godine. Čak se u proseku 200 slučajeva godišnje zabeleži u SAD-u.

Tako, recimo, epizode serije "Doktor Haus" u kojima se javljaju slučajevi lepre nisu posledica rediteljeve kreativne razigranosti. Bolest sa simptomima poput lepre je još 460. pre nove ere opisivao Hipokrat, odatle i ime bolesti kao one od koje je "koža ljuskava". U Kini se bolest s takvim simptomima opisuje u tekstovima koji datiraju između 266. i 246. pre nove ere.

Što se tiče ostataka, najstariji ljudski kosturi s deformacijama kakve bi se očekivale kod obolelih od lepre potiču još iz 2000. godine pre nove ere iz Harape u Pakistanu i Balathala u Indiji.

Lepra Lepra, Foto: Profimedia

Niz ovakvih podataka o bakterijama Mycobacterium lepromatosis i Mycobacterium leprae doveli su do uverenja da se lepra izvorno razvila ili u Aziji ili na Bliskom istoku. Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu "PLOS Pathogens" otkrili su, pak, da najstariji oblik lepre koji je do danas poznat potiče iz Evrope između 415. i 545. godine, i to iz Eseksa u Engleskoj.

Naučnici su zaključili i da guba u Evropi postoji nekoliko hiljada godina i to u najboljem slučaju, te da se u tom slučaju lepra zapravo iz Evrope proširila svetom, tako i na Bliski istok i u Aziju, a ne obrnuto kako se do sada smatralo. Istraživanje je obuhvatalo 90 ljudskih kostura s leproznim deformacijama iz Evrope koji su poticali od ljudi umrlih između 400. i 1400. godine.

Do tada je medicina poznavala samo jednu, eventualno dve vrste koje su bile prisutne u Evropi. Sada ih, međutim, poznaje mnoštvo, a najstariji od njih isti je kao onaj koji je danas prisutan kod veverice.

Naučnici u svakom slučaju smatraju da je lako moguće da je lepra u Veliku Britaniju došla trgovinom veveričjeg krzna. U obe Amerike, pak, lepra se povremeno može naći kod armadila. Kod ovih sisavaca to je definitivno posledica prelaska zaraze s čoveka na životinju.

U Engleskoj i Velsu je od 2001. do 2010. godine otkriveno 129 slučajeva lepre i svi su izlečeni. Lepra je najprisutnija u Indiji, Angoli, Nepalu, Madagaskaru i Brazilu. Slede Tanzanija, zemlje Zapadne Afrike u kojima su tokom 90-ih i početkom 21. veka divljali brutalni ratovi, Niger, Kamerun, Kongo, Papua Nova Gvineja.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA