Razbijena fama o kineskom "čudovištu iz Loh Nesa", građani se bune: Nije fer, pustite nas da maštamo

Iako su neki verovali da je reč o čudovištu nalik onome iz jezera Loh Nes u Škotskoj, reč je o nečemu sasvim drugom

  • 5

 

Misteriozni dugački crni predmet koji se može uočiti na video snimku koji je nastao na reci Jangcekjang, a koji je potpirio niz teorija o kineskom "čudovištu iz Loh Nesa", ustvari je 20 metara dugačak vazdušni jastuk, piše "Gardijan".

Nejasan snimak koji prikazuje dugačko stvorenje crne boje kako se kreće među talasima reke u blizini hidroelektrane Tri klanca u provinciji Hubej, Brzo se proširio kineskim društvenim mrežama.

Na Vejbu su video i rasprava koju je podstakao pogledani više od 32 miliona puta otkad se u petak video prvi put pojavio. Većina glavnih medija u Kini je objavila vest o njemu.

Neki su poverovali u to da je vidljivi deo predmeta samo vrh puno veće životinje koju su na internetu prozvali "Čudovište iz Tri klanca". Neki su spekulisali da bi zagađenje u reci moglo da omogući pojavu ovakvog bića. Međutim, naučnici su ubrzo odbacili bilo kakvu mogućnost o nepoznatoj životinjskoj vrsti uz tvrdnju da se verovatno radi o ogromnoj vodenoj zmiji.

Zatim su u utorak radnici na pristaništu za trajekte nizvodno od veštačkog jezera iz reke izvukli dugačak komad cevi, verovatno odbačen u brodogradilištu. Fotografije iz lokalnih medija takođe pokazuju još jedan komad crnog otpada uz obalu u okolini navodnog "ukazanja čudovišta".

Jangcekjang, najduža azijska reka, proteže se od ruba Tibeta do istočne obale Kine, a trenutno je jedna od najzagađenijih, što je rezultat industrijskog razvoja i preteranog ribolova.

Aktivisti za očuvanje prirode veruju da su ovi efekti prouzrokovani izgradnjom hidroelektrane Tri klanca, koja je dovršena 2012. godine, a koristi se najvećom instaliranom snagom na svetu.

Prema procenama trećina ribljih vrsta u reci su ugrožene, a Baiji dupin, koji je navodno u reci živeo više od 20 miliona godina je sada potpuno nestao.

KINEZI RAZOČARANI: PUSTITE NAS DA MAŠTAMO!

Dok su se neki korisnici na internetu žalili zbog kraja senzacionalne priče, drugi su predložili loklanim vlastima da misteriju treba održati živom.

- Nemojte to vaditi iz vode. Onemogućite pristup, pretvorite to područje u turističku atrakciju i otvorite ga svetu - kazao je jedan od njih.

- Razočaran sam. Ovo je okrutan napad na ljudsku maštu i želju za istraživanjem - dodao je drugi.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brk

    20. septembar 2019 | 23:11

    Nesto se dobro krece i uvija i to uzvodno za jedan vazdusni jastuk....

  • sims

    20. septembar 2019 | 22:39

    Ma kakve bre Cevi,ja sam bravar mene nemozete prevariti.

  • Drekavac

    21. septembar 2019 | 07:55

    I tako "cijev" pliva uzvodno-nizvodno godinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA