Metro u Kijevu ima najdublju stanicu na svetu: Tu su i freske, mozaici i umetnička dela

Stanovnici ukrajinske prestonice obožavaju svoju podzemnu železnicu, koja je svakako među najlepšim u Evropi

  • 7
Metro u Kijevu Najdublja podzemna stanica na svetu nalazi se na 350 metara ispod kijevskih ulica; Foto: Shutterstock

Sistem podzemne željeznice u glavnom gradu Ukrajine ispunjen je mramorom, rasvetom i predivnim umetničkim delima, freskama i slikama.

Kijev presecaju tri trase linija metroa, koje opslužuju gotovo tri miliona stanovnika. Kijevski metro je poznat i po tome što ima najdublji podzemnu stanicu na svetu, koja se nalazi na skoro 350 metara ispod nivoa ulice.

Kroz podzemnu železnicu dnevno prođe oko 1,3 miliona ljudi, a ne manjkaju joj ni savremene pogodnosti u kojima putnici mogu da uživaju, poput telefonskih usluga i ekrana koji prikazuje informacije vezane za putovanja.

Veliki deo lepote ovog metroa u prestonici Ukrajine datira još iz 1960. godine kada je ova zemlja bila deo Sovjetskog Saveza (SSSR) i kada su otvorene prve stanice i linije. To je bilo 35 godina nakon što je prvi put otvoren moskovski metro.

Postoji zanimljiva činjenica i o tome da je 1972. godine nagrađen milijarditi putnik, koji je dobio besplatnu godišnju kartu za vožnju kijevskom podzemnom železnicom.

Veličanstven po svom dizajnu, kijevski metro ima 52 stanice koje su uređene na jedinstven način. Odlikuju ga mnoštvo svetala i puno mermera, granita, metala, a sav materijal koji je iskorišćen za dekoraciju ovih podzemnih stanica, dovezen je u Kijev iz čitavog SSSR-a.

Metro u Kijevu Freske i mozaici krase zidine kijevskog metroa; Foto: Shutterstock

Pojedine stanice imaju murale i freske poput one koja izgleda nalik pozorištu i koja se nalazi u blizini Kijevske opere.

Raspadom Sovjetskog Saveza, od kada je Ukrajina stekla nezavisnost 1991 godine, mnoge stanice promenile izvorne nazive. Na primer, stanica "Crvene armije" preimenovana je u "Palatu Ukrajina", dok je stanica koja se ranije zvala "Trg oktobarske revolucije dobila naziv "Trg nezavisnosti".

Metro u Kijevu Metro je bio čuven još u perioduu Sovjetskog Saveza; Foto: Shutterstock

Koliko Kijevljani vole svoj sistem podzemne železnice, pokazuje i činjenica da u metrou nalazi muzej, gde možete kupiti razne suvenire. Jedan od onih najoriginalnijih su džemperi sa natpisom: "Ne naslanjaj se", na ukrajinskom jeziku.

(Telegraf.rs/Business Insider)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pekar

    20. septembar 2019 | 14:58

    Znaci da nije bilo Rusa ne bi imali ni metro Ukrajinci

  • Perke

    20. septembar 2019 | 16:47

    Za vreme Sovjeta su se desavale grandiozne stvari..ovi danasji Ukrajnici nisu u stanju da iskopaju rupu od 3 metra...

  • Mile

    20. septembar 2019 | 14:49

    Dzaba sve kad su fasisti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA