≫ 

Da li je ovo neki znak: Nebo postalo krvavo crveno u Indoneziji

Radi se o rasejanju svetlosti koja nastaje kada se elektromagnetski talas sudari s česticama u atmosferi

  • 4
Crveno nebo Indonezija Printskrin: Youtube/Real Footage

Tokom ovog vikenda nebo iznad jedne provincije u Indoneziji poprimilo je krvavo crvenu boju zbog velikog broja požara koji su zahvatili ogromne delove zemlje, javlja BBC.

Stanovnica provincije Jambi, koja je snimala fotografije neobičnog neba, rekla je da joj je izmaglica "povredila oči i grlo".

Svake godine požari u Indoneziji stvaraju sveprožimajuću maglu koja zna prekriti čitavu regiju jugoistočne Azije. Ona može da bude crvene boje zbog fenomena koji se zove Rejlijevo rasejanje, istog onog koji uzrokuje plavu nijansu neba tokom dana, i crvenu boju Sunca kod zalaska. Radi se o rasejanju svetlosti koja nastaje kada se elektromagnetski talas sudari s česticama u atmosferi.

- U dimnoj izmaglici najviše ima čestica veličina oko 1 mikrometra, ali one nisu odgovorne za promenu boje svetlosti. To čine manje čestice, od oko 0,05 mikrometra ili manje. Njih nema puno, ali ih ima dovoljno da se crvena svetlost više raspršuje od plave - rekao je klimatolog Koh Tieh Jong sa univerziteta Singapur.

- Zbog činjenice da su fotografije snimljene oko podneva, nebo se zaista čini još crvenijim. Ako je sunce iznad vas i pogledate prema gore, gledaćete u liniji sunca, pa se čini da veći deo neba ima crvenu boju - kazao je i dodao kako ovaj fenomen ne utiče na temperaturu vazduha.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • blade

    23. septembar 2019 | 16:19

    Jezivo

  • nikolas

    23. septembar 2019 | 16:20

    DALI OVO SLUTI NA RAT AMERA I IRANA -NEDAJ GOSPODE BOZE !!!!

  • Brmbrm

    23. septembar 2019 | 16:38

    Znak nego sta!Sad trebaju da zapevaju Ustaaaaj mala zora sviće narani pilićeeee!Oj oraje,orajeeeeeee,ustaj mala zora jeeee...a moze i Evo zore evo zore mogu da se pomolim....i tako to....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA