≫ 

Ženka morža napala i potopila ruski čamac: Želela da odbrani svoje mladunce, pa nastao potpuni haos

Mornari i naučnici uspeli su da se spasu nepovređeni

  • 1
Morz, divlja zivotinja Foto: Pixabay

Gumeni čamac severne flote ruske mornarice koja je u zajedničkoj misiji sa Ruskim geografskim društvom u Severnom ledenom okeanu potonuo je posle napada morža, a mornari i naučnici su uspeli da se spasu nepovređeni.

Mornari Severne flote i naučnici Ruskog geografskog društva bili su na misiji u Zemlji Franca Jozefa, arhipelagu na dalekom severu Rusije u Severnom ledenom okeanu. Arhipelag čini 191 ledeno ostrvo, koje je udaljeno samo 900 kilometara južno od Severnog pola.

Grupa od nekoliko članova ekspedicije nalazila se u gumenom čamcu kojim su se prevozili do rta Heler kada ih je napala razjarena ženka morža.

- Verovatno je u strahu za svoje mladunce napala naš gumeni čamac. Čamac je potonuo, ali izbegnuta je tregedija zahvaljujući brzoj reakciji vođe odreda. Svi učesnici su bezbedno stigli do obale - navodi se u saopštenju Geografskog društva.

Slično saopštenje je izdala i pres služba Severne flote, dodavši da je dobro koordiniranim akcijama vojnika čamac uspeo da pristane, a da životinja nije povređena.

Ova ekspedija pokušava da istraži puteve polarnih istraživača koji su ovuda plovili pre više od jednog veka i pokušavali da opišu ovaj pusti, zaleđeni arhipelag.

Geografsko društvo naglašava da i ovaj napad morža koji su oni doživeli govori koliko je ova oblast opasna po ljude. Osim izbegavanja divljih životinja, istraživači su takođe morali da izbegavaju oluje i prežive ekstremno niske temperature.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA