Kuća od 400 tona prevezena rekom na restauraciju

Selidba je koštala milion dolara

  • 1
Kuća Galovej haus selidba reka Printskrin: Youtube/afranke

Kuća teška 400 tona prevezena je rekom Tred Ejvon od grada Iston do Kvionstauna u američkoj saveznoj državi Merilend, prenose američki mediji.

Kuća stara 255 godina prešla je put od 80 kilometara na splavu privezanom za šleper, a selidba je koštala milion dolara.

Istorijska kuća "Galovej haus" nalazila se u Istonu od kada je sagrađena 1764. godine za tada novopečeni bračni par Vilijama i Henrijetu Mariju Nikols, prenosi Foks Baltimor.

- Godinama prazna i zanemarena, suočena sa širenjem predgrađa, istorijska kuća "Galovej" imala je sumornu budućnost - navodi se na sajtu EastonHouseMove.com, posvećenom ovoj neobičnoj selidbi.

Dodaje se da je odlučeno da taj neverovatni deo američke istorije i arhitekture bude u celini podignut, prevezen desetak kilometra do reke na platformi na točkovima, a zatim rečnim putem 80 kilometara do Kvinstauna, gde će biti renoviran u originalno džordžijansko remek delo koje se nekada s ponosom zvalo "Galovej".

Američki mediji prenose da je kuću kupio izvesni Kristijan Nili, koji je i isplanirao komplikovanu selidbu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • PECA

    29. septembar 2019 | 08:20

    Nije to ništa u odnosu na nas. Mi ćemo zgradu bivše železničke stanice sa svim pratećim objektima transportovati Savom i to uzvodno do Obrenovca. Kada tamo izvršimo restauraciju i zgradu pretvorimo u muzej vraćamo je nazad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA