≫ 

Poseta ostrvu Komodo više nije zabranjena - ulaz će morati da se plati 1.000 dolara

Ovog jula indonežanske vlasti su bile najavile kako će od januara sledeće godine za javnost da bude zatvoreno ostrovo Komodo i druga susedna koji su deo nacionalnog parka, i to zbog zaštite zmajeva i njihovog staništa

  • 0

Indonežanske vlasti odlučile su kako ostrvo Komodo, na kom žive poznati Komodo zmajevi, od sledeće godine ipak neće da bude zatvoreno za turiste, ali će se uvesti taksa od 1.000 dolara, piše BBC.

Ovog jula indonežanske vlasti su bile najavile kako će od januara sledeće godine za javnost da bude zatvoreno ostrovo Komodo i druga susedna koji su deo nacionalnog parka, i to zbog zaštite zmajeva i njihovog staništa. Tada su bili rekli i kako će nacionalni park ponovo da bude otvoren za godinu dana. Sada su izneli novi plan.

Naime, turisti sada ulaznicu plaćaju oko 10 dolara, a poslednjih godina beleži se značajan porast interesovanja za ostrvo. Samo tokom 2018. godine oko 176.000 turista posetilo je Komodo, dok je 2008. godine bilo oko 44.000 posetilaca.

Komodo dragon, dzinovski gušter Foto: Pixabay

Lokalne vlasti su u julu rekle kako će ostrvo u potpunosti da zatbore za turizam jer negativno deluje na parenje Komodo zmajeva. Tada su rekli i kako će ostrvo da bude otvoreno nakon godinu dana, ali da će da postame nešto ekskluzivnija destinacija. Odnosno da će ljudi koji žele da posete ostrvo morati da plate članarinu od 1.000 dolara.

- Mislim da je to jeftino - rekao je regionalni guverner Viktor Bungtilu Laiskodat u julu.

Državna novinska agencija Antara objavila je kako će postojati dve vrste članarine. Oni koji kupe premium članarinu moći će da posete ostrvo Komodo, a oni koji kupe običnu članarinu moći će da posete druga ostrva unutar nacionalnog parka na kom žive takođe Komodo zmajevi. Iz kancelarije guvernera su izjavili kako još rade na planu sistema članarina, te da će detalji da budu uskoro poznati.

Komodo dragon, dzinovski gušter Foto: Pixabay

Inače, Komodo zmajevi su najveći gušteri na svetu i mogu da porastu do tri metra dužine. Imaju oštre zube, a ugriz im je otrovan.

Najviše ih živi na ostrvu Komodo, gde ih ima oko 1.700, dok ih još 1.000 živi na ostrvu Rinka i drugim u tom nacionalnom parku, koji se nalazi na UNESCO listi zaštićene svetske baštine.

Video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA