Velika okeanska "grabulja" počela da čisti "ostrvo smeća" u Pacifiku

Od 600.000 do 800.000 tona ribarske opreme se godišnje ili odbaci ili izgubi u moru

  • 1
Okean smeće Foto: Tanjug/The Ocean Cleanup via AP

Ogroman plutajući uređaj holandskih naučnika, osmišljen da očisti "Veliki pacifički tepih smeća" koji sada pokriva površinu tri puta veću od Francuske, uspešno je izveo prvu akciju čišćenja otpada sa površine najvećeg okeana na Zemlji.

Bojan Slat, tvorac projekta "Oušn klinap" (Ocean Cleanup), objavio je na Tviteru da je više od 600 metara dugačka plutajuća naprava uspešno izvela svoje prvo sakupljanje otpada.

- Naš uređaj za čićenje konačno hvata plastiku, od džinovskih mreža težine tone do mikroplastike! Takođe, jel neko izgubio točak - napisao je uz fotografiju Slat.

Od 600.000 do 800.000 tona ribarske opreme se godišnje ili odbaci ili izgubi u moru. Osim toga, „ostrvo smeća“ se godišnje poveća za još osam miliona tona plastičnog otpada koji dođe sa kopna.

"Veliki pacifički tepih smeća" nalazi se između Havaja i Kalifornije, a tu održavaju morske struje, koje svake godine donose još smeća.

Veliki sistem za čišćenje osmišljen je ne samo da prikuplja krupan plastični otpad, već i najsitnije deliće. Plastična prepreka koja pluta na površini ima tri metra dugačko sito ispod površine, koje treba da "zarobi" plastiku, a da ne naškodi živom svetu.

- Koncept funkcioniše, temelji su dobri. Sada je na redu usavršavanje procesa - rekao je portparol „Oušn klinapa“.

Naredni korak trebalo bi da bude povećavanje razmere čitavog procesa i ojačavanje uređaja tako da može da provede i godinu dana na prikupljanju pre nego što treba da se vrati na pražnjenje.

Tokom prethodnog izlaska na okean, uređaj nije izdržao i pukao je, pa je morao da bude vraćen na popravku. Od tada su napravljene promene dizajna tako da se uspori kretanje naprave kroz okean.

Video: Heroji čiste Beograd od smeća: Ako imate dva sata slobodnog vremena, možete biti jedan od njih

(Telegraf.rs/Guaedian/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dejan aaaaa

    4. oktobar 2019 | 10:40

    Pa nek dođu i kod nas da pokupe njihovo đubre koje je bačeno 99

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA