Denis je prvi Hrvat koji je ugradio čip, sad ne nosi novčanik ni ključeve. Otključava i plaća šakom

Nije još probao, ali rečeno mu je da sada može i da podiže novac s bankomata, samo rukom

  • 39
Čipovanje Foto: Printscreen/Instagram/mondomobit

I dok smo mi obični građani još uvek prisiljeni da otvaramo vrata zastarelom metodom okretanja ključa i potezanja kvake, mladi Šibenčanin Denis Periša u šaku je ugradio čip koji mu omogućava da to od sada čini sa stranim telom u ruci. Dohvati bravu, okrene i - voilà! U svojoj je kući.

Ali, to nije sve što mehanizam veličine zrna pirinča, brižljivo smešten u tkivu između palca i kažiprsta, krije. Ovaj mladić više ne mora da prislanja beskontaktne kartice na POS uređaje u prodavnicama! On ne gubi vreme. On jednostavno primakne operisanu ruku na aparat, ruku - umesto kartice!

Nema više novčanika, nema gubljenja ključeva ni zaboravljanja PIN-ova. Nije još probao, ali rečeno mu je da sada može i da podiže novac s bankomata, samo rukom.

Budući da je Denis jedini čovek za kog se u Hrvatskoj doznalo da je ugradio ovakav čip, u sredu su ga opsedali brojni mediji, pa ga je Slobodna Dalmacija jedva uhvatila da odgovori na pitanje šta taj mehanizam još može.

- Mogu njime da plaćam račune u pošti, banci... Mogu na njega da kopiram ličnu kartu, vozačku dozvolu, pasoš. Iako, upitno je zasad gde u Hrvatskoj to može kod službene osobe i da se očita. Čip funkcioniše uz uređaje koji su s njim kompatibilni. Osim korišćenja bankomata i POS uređaja, čipom mogu otključati svoja moderna vrata. Može on, zapravo, još svašta. U zavisnosti od toga šta vlasnik poželi, sve je po meri. Recimo, znam da su neki stavili da imaju ključ od auta u čipu – objašnjava Denis.

kod, veštačka inteligencija, brojevi, mikro čip Foto-ilustracija: pixabay.com

A šta kada dođete na šalter u pošti da platite račun, imaju li oni uređaj kojim bi očitali vašu ruku?

– Naravno da imaju. NFC je u gotovo svim karticama koje imate, gdegod je beskontaktno plaćanje karticom moguće – odgovara Denis, koji je uz stari nadimak DarkMen sada dobio i dodatak "Kiborg".

"NFC" je skraćenica od Near Field Communication, a ona zapravo govori o bežičnoj tehnologiji koja radi na malim udaljenostima. "Kiborg" je kibernetički organizam koji se sastoji od veštačkih i prirodnih delova.

"Biohacker" je izraz koji Denis za sebe preferira.

A šta kaže njegova porodica?

- Majka vrti očima! Ostalima je to manje-više cool, a meni je korisno – zaključuje Denis.

Zanimljivo, još pre dvadeset godina korišćen je prvi ovakav čip. Nije bio u komercijalnoj upotrebi, ali ga je jedan naučnik testirao na sebi i mogao je gotovo sve zbog čega se Denisu čudimo i danas.

Ako vam se sviđa ova ideja, Šibenčanin kaže da je svoj čip kupio preko internet stranice "Dangerous things". Nude nekolicinu proizvoda i uopšte nisu skupi. Ovakav sličan može da se nađe već za manje od 100 evra, a ima i jednostavnijih varijanti od beznačajnih 39 dolara.

Pišu da njihovi čipovi mogu da zamene lozinke i ključeve, a mogu da se koriste i kao vizit karte. Osmislili su i poseban ključ za vlasnike automobila Tesla.

kod, veštačka inteligencija, brojevi, mikro čip, roboti, kiborg Foto-ilustracija: pixabay.com

Postoji opcija i da poslodavci kupe i ugrade svojim radnicima čipove ako ih preterano živcira što zaboravljaju da se "čekiraju" na ulazu u kancelarije. I to se može naručiti preko ove stranice s besplatnom poštarinom. Proizvođač naglašava da se takvi čipovi mogu instalirati bilo gde na svetu.

Kad Denis govori o tome kako je prošao njegov proces instalacije i prilagođavanje, zvuči kao da nije baš bolno.

– Operacija zapravo i nije operacija. To je više kao... injekcija. Čip sad zaista ni ne osetim. Radio sam bez problema dan nakon ugradnje. Sve je bilo gotovo za pet minuta i obavljeno je pod lokalnom anestezijom – dodaje Denis.

A kako je on uopšte došao na ideju da učini ono čega se pobornici teorija zavera već godinama užasavaju?

– Ti strahovi od čipova nisu opravdani. Dizajnirani su tako da nema štete od njih – odgovara Šibenčanin.

Danas siva zona, sutra možda i obaveza?

– Mislim da će jednog dana svi imati čipove. Ne tako brzo, ali verujem da hoće. Barem severne zemlje. Koliko sam upućen, u Norveškoj već zahtevaju čipovanje iz bezbednosnih razloga. Mislim da je kod nas ono u sivoj zoni što se tiče legalnosti, kao i ova moja operacija - spremno će Denis.

Davno ga je naručio, ali tek je sada našao ko će mu ga ugraditi. Nije siguran da li je taj medicinski zahvat bio sasvim legalan, pa nije red da ističe ime dalmatinske ustanove koja je to za njega obavila, ali da je srećan – jeste. Kaže, većina čipove ugrađuje sama, ali nije hteo toliko da rizikuje.

Šibenčanin, inače IT stručnjak, ovim potezom se pridružio stotinama hiljada ljudi na svetu.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cofi

    11. oktobar 2019 | 19:29

    Pocelo je...

  • Митар из Дубича

    11. oktobar 2019 | 19:39

    Жиг звери, браћо Срби освестите се и да нас Господ и мајка Божија сачува од овога зла!!!

  • Dejan

    11. oktobar 2019 | 19:41

    Zig zveri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA