≫ 

Američki fizičar tvrdi: Vaznemaljci nas tajno nagledaju iz svemira milionima godina

"Vanzemaljski posmatrači" mogli bi da se nalaze u našem Sunčevom sistemu

  • 8

Američki fizičar Džejms Benford u jednom od svojih poslednjih radova tvrdi da postoje takozvani "posmatrači", te da postoji mogućnost da nas tajno nadgledaju iz svemira milionima godima - možda čak i pre no što smo uopšte postojali.

Iako se takva pretpostavka na prvi pogled čini radikalnom, reč je o temi koja ima dugu istoriju u naučnom domenu potrage za vanzemaljskom inteligencijom, piše "Sajens Alert". 

Godine 1960. radiofizičar sa Univerziteta Stanford Ronald Brejsvel prvi je izneo ideju da "superiorne galaktičke zajednice" šalju svoje međuzvezdane sonde kao "hipotetičke pipke" kako bi posmatrali, nadgledali, a možda čak i komunicirali s drugim oblicima života, uključujući onaj na Zemlji.

- Sonda koja je možda locirana u našoj blizini ima vremena napretek pre nego što naša civilizacija postigne stepen razvoja kada bi mogla da je uoči. Kada to bude moguće, ostavljen je prostor za uspostavljanje kontakta i komunikaciju. U međuvremenu možda već milionima godina šalje izveštaje o našoj biosferi i civilizaciji - ističe Benford.

Iako je takav koncept Brejvelofih sondi već decenijama predmet astronomskih istraživanja, a prigrlila ga je i naučna fantastika (najbolji primer čega je filmski klasik "2001: Odiseja u svemiru"), konkretnih dokaza o postojanju takvih robotskih patrola još uvek nema.

Benfordova teza 

U svom radu Benford je dao predlog da bi takvi "vanzemaljski posmatrači" mogli da se nalaze u našem Sunčevom sistemu. Kao lokaciju on navodi objekte u blizini Zemlje zvane koorbitalni objekti.

Kao što im ime navodi, ovi Zemljini kvazi-sateliti kruže oko Sunca na način sličan Zemljinoj revoluciji, i to u blizini naše planete sa kojom su gravitacijski povezani.

NLO, vanzemaljci, leteći tanjir Foto: CIA

Astronomi su do sada otkrili vrlo mali broj takvih objekata, od kojih je Zemlji najbliži asteroid 2016 HO3, koji je NASA nazvala "stalnim Zemljinim pratiteljem".

- 2016 HO3 kruži oko naše planete i pritom se nikada previše ne udaljava od njega, budući da oboje kruže oko Sunca. Štaviše, može se reći da taj objekt pleše sa Zemljom - rekao je naučni Pol Kodas.

Benford u svom radu tvrdi da bi takvi asteroidi mogli da budu mnogo više od "plesnih partnera", s obzirom na to da bi zbog svoje blizine mogli da budu idealna mesta za smeštaje robotskih sondi uz pomoć kojih nas promatra neka napredna vanzemaljska civilizacija.

- Svi resursi potrebni vanzemaljskoj inteligenciji za takav tip istraživanja su tu: materijali, prostor za usidrenje i mogućnost skrivanja - poručuje američki fizičar.

Video: Vanzemaljci? Meštanin snimio čudan odsjaj, pa svetleću traku usred noći

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sudija Dred

    15. oktobar 2019 | 09:41

    Nadgledaju nas jos od kad nismo postojali...

  • Milorad

    15. oktobar 2019 | 09:09

    Znači mi ljudi, stari smo milionima godina. Znači i van zemaljci su stari toliko, izem te nauko!

  • Мира

    15. oktobar 2019 | 10:30

    Има шта и да виде?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA