Ako primetite ovu ribu, smesta je ubijte: Može da hoda po kopnu i po njoj su snimljena dva horora

Riba ima šiljato usko telo i može da naraste do metar dužine

  • 1
Severna zmijoglava riba (channa argus), Snakehead Gudgeon Foto: Profimedia/Ardea

Severna zmijoglava riba, invazivna riblja vrsta koja može disati i preživeti na kopnu, primećena je nedavno u američkoj državi Džordžiji. Vlasti su upozorile javnost da ubiju svaku jedinku koju primete.

- Odmah je ubijte. Ne puštajte je - glasi kratko i jasno uputstvo Instituta za prirodne resurse i Odeljenja za divljinu, piše američki Vajs.

Nepobedivi predator

Severna zmijoglava slatkovodna riba nastanjuje sever Kine, a u Aziji je njeno meso delikates, ali sve češće se viđa u Džordžiji i u još 14 drugih američkih saveznih država. Jedan ju je ribar nedavno uhvatio u privatnom ribnjaku severoistočno od Atlante zbog čega se vlast oglasila dramatičnim upozorenjem.

Riba ima šiljato usko telo i može narasti do metar dužine. Zmijoglava je predator koji predstavlja veliku pretnju rečnom životu jer se podjednako hrani ribom, vodozemcima i beskičmenjacima. Zbog toga je opasna za brojne američke autohtone rečne vrste, a posebno je agresivna kada brani svoje potomstvo.

Mresti se nekoliko puta godišnje, a u tom periodu ženke mogu položiti i do 100.000 jaja. Zbog toga ova vrsta lako preuzima dominaciju nad ekosistemima i uništava drugim vrstama šansu za preživljavanje. Kako bi bila što otpornija, vrsta je razvila respiratorne organe koji joj omogućuju da diše i na kopnu. Bez vode može preživeti i po nekoliko dana što joj je sasvim dovoljno da pronađe novo vodeno stanište.

Inspiracija za horore

Prvi put je u SAD-u privukla pažnju kada je otkrivena 2002. u ribnjaku jezera Krofton u Merilendu. Vlast je donela odluku da se njeno stanište otruje te da se uništi oko 500 izleglih jedinki. Događaj je inspirisao dva horora iz 2004: "Teror zmijoglave ribe" i "Riba Frankenštajn".

Naučnici u Džordžiji nadaju se da će uspeti zaustaviti infestaciju pre nego što se proširi u druga slatkovodna područja u državi.

- Naša prva linija odbrane u borbi protiv vodenih invazivnih vrsta, kakva je i severna zmijoglava riba, naši su ribolovci - rekao je Met Tomas, čelnik Odeljenjaa za divljinu u Džordžiji.

(Telegraf.rs/100posto.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Svemoze

    16. oktobar 2019 | 18:09

    Ova riba ide u kupovinu,ima otvoren racun u nacionalnoj štedionici.ona zaboravi da se vrati u vodu po pola godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA