Navijači čiste tribine, fudbaleri svlačionice, deca škole: Da li je ovo najurednija nacija na svetu?

Ne samo da su fudbaleri oduševili jer su skupljali za sobom svoje prljave peškire već su pažnju privukli i njihovi navijači koji su pokupili sve smeće na tribinama nakon odigranih utakmica

  • 9

Iako se ne nalazi na lestvici najčišćih zemalja sveta, Japan ima jednu od najurednijih nacija na svetu. Narav "čistunaca" duboko je ukorenjena u njihovu kulturu i život, a svoje korene vuče u religiji. Naime, čistoća je veoma važan deo šintoizma i budizma.

Japanci su toliko uredni da njihovo ponašanje često završi na naslovnicama različitih novina širom sveta.

Na svetskom fudbalskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu i 2018. godine u Rusiji japanski fudbaleri šokirali su organizatore ostavivši svoje svlačionice u savršenom stanju nakon upotrebe.

 

Ne samo da su fudbaleri oduševili jer su skupljali za sobom svoje prljave peškire već su pažnju privukli i njihovi najvijači koji su pokupili sve smeće na tribinama nakon odigranih utakmica.

 

Neurednost i nečistoća za Japance je znak lošeg karaktera. Baš zato deca se od najranije dobi uče da pospremaju i čiste za sobom. U školi nema čistača - učionice, hodnike, toaletne prostore, ali i prostor oko obrazovnih ustanova čiste učenici. Postoji raspored čišćenja iz kojeg niko nije izuzet.

Cipele se skidaju prilikom ulaska u dom - svoj ili tuđi.

Smeće se ne baca po podu niti na muzičkim festivalima na otvorenom. Na primer, na popularnom Fudži rok festivalu pušači nose sa sobom prenosne pepeljare u koje bacaju opuške, a sa sobom nose i plastične čaše iz kojih su pili pića sve dok ne dođu do kante za smeće.

Japanci, japan, ciscenje

Foto: Profimedia

Japanci razmišljaju o čistoći čak i kada su bolesni. Prehlađeni ste? Ne izlazite iz kuće bez medicinske maske na licu. Japanci ih nose kada su bolesni kako bi sprečili širenje bakterija i virusa među zdravim članovima društva. Maske se mogu kupiti u gotovo svakoj prodavnici ili supermarketu, pa stvarno nema razloga za ugrožavanje zdravlja drugog ljudskog bića.

(Telegraf.rs/Punkufer.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Дејан Младеновић

    19. oktobar 2019 | 22:43

    Засигурно Јапан је број 1 у свету по чистоћи. Сећам се први пут пре 3године кад сам био 1 пут у Токију, шетајући парком видео са пуно лишћа опалог са дрвећа, после неких 15минута враћајући се истим путем лишће је нестало?? Шта је у питању лишће је у међувремену почишћено. По питању кућних љубимаца и чишћења за њима Јапанци су без премца у свету осим што сви власници покупе" брабоњце" за својим љубимцем дужни су да то место спрејом дезинфикују и после га папиром осуше

  • Mujo

    19. oktobar 2019 | 23:50

    Veliko postovanje. Moj naklon do zemlje.

  • Даца

    19. oktobar 2019 | 22:27

    Цареви!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA