≫ 

Nije lako biti turista: Bez ljubljenja u UAE, u Čileu ne jedite rukama, a Kineze ne gledajte u oči

Putovanje za neke ljude znači predah od svakodnevnog stresa na poslu, a za druge je to iskustvo i upoznavanje različitih kultura

  • 1

Pre nego što otputujemo u neku zemlju, trebalo bi da se upoznamo sa pravilima ponašanja njenih stanovnika koja važe i za turiste. Putovanje za neke ljude znači predah od svakodnevnog stresa na poslu, a za druge je to iskustvo i upoznavanje različitih kultura. Važnoje znati da kada posetimo novo mesto, novu kulturu, različite ljude i običaje obratimo pažnju na stvari koje nebi trebalo da radimo.

U Rusiji nikada ne treba poklanjti paran broj cvetova jer se taj gest smatra uvredljivim i neprikladnim. Paran broj cvetova nosi se samo na sahrane. 

U Kini bi trebalo izbegavati direktan kontakt očima jer se on smatra nepoštovanjem druge osobe. Kinezi to rade kada su ljuti na nekoga, pa ukoliko ste u njihovoj blizini i želite da ostanete s njima u dobrim odnosima ne gledajte ih u oči.

Na Tajlandu nikada ne treba pričati ružno o kralju, jer to donosi probleme u ovoj državi. Isto je i ako zgazite njihovu novčanicu, taj narod će vas gledati kao kriminalca i tako će se ponašati prema vama.

Krunisanje kralja Tajlanda Tajlandski kralj; Tanjug/AP

U Norveškoj ljude ne treba pitati da li idu u crkvu, jer u ovoj državi mali procenat stanovnika ide u crkvu, pa bi to moglo izgledati nepristojno.

Ako se nađete u Indiji, ne treba nositi cipele unutar indijskih hramova i domova.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima turisti ne smeju javno da se ljube, jer to može da stvori mnogo problema.

U Singapuru su strogo zabranjene neke od opsnih vrsta pasa, ali i za ostale pasmine postoje stroga pravila. Ako odlučite da putujete sa svojim psom, možda bi trebalo da preskočite Singapur.

Hotel Marina Bay Sands u Singapuru Hotel Marina Bay Sands u Singapuru. Wikipedia Commons/Someformofhuman

Francuzi su jako ponosni na svoju kuhinju, pa se preporučuje da u restoranu turisti naruče po nekoliko jela. Ako ostavite hranu u tanjiru, to može uvrediti kuvara.

Nikada nemojte zameniti Novozelanđane s Australijancima, jer je to uvreda za Novozelanđane.

Ako u Čileu jedete rukama, to je velika uvreda i smatra se i bezobrazlukom. To važi i za pomfrit.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA