Naučnici uhvatili ajkulu dugu 4 metra sa opasnim ugrizom na glavi: Napalo je nešto mnogo veće

Jedan od ugriza na glavi Vimija prilično je "svež", kažu naučnici koji su dotičnu ajkulu čipovali te sada prate njeno kretanje okeanom

  • 1

Američki naučnici objavili su fotografiju velike bele ajkule duge četiri metra i teške više od pola tone, a koja na glavi ima velike tragove ugriza.

Naučnici smatraju da je reč o povredama koje je ovaj morski pas zadobio tokom borbe za ženku, a koje mu je naneo znatno veći "rođak", to jest velika bela ajkula.

Morskog psa koji je izvukao deblji kraj u borbi ulovili su pripadnici organizacije OCEARCH u severnom Atlantiku, a "dražesnu" ajkulu nazvali su Vimi.

Ova se organizacija inače bavi proučavanjem predatora koji se nalaze na samom vrhu prehrambenog lanca, poput velikih belih ajkula, ali istražuju i beleže podatke o drugim morskim životinjama.

- Velike bele ajkule žive u okrutnom svetu. Treba vam dokaz? Pogledajte samo glavu našeg Vimija - napisali su iz OCEARCH-a na njihovoj Fejsbuk stranici uz priloženu fotografiju povređenog morskog psa.

Jedan od ugriza na glavi Vimija prilično je "svež", kažu naučnici koji su dotičnu ajkulu čipovali te sada prate njeno kretanje okeanom, što možete proveriti i na veb stranici organizacije OCEARCH.

Prema njihovim procenama, "napadač" na Vimija bila je druga velika bela ajkula duga nešto manje od 5 metara, što je još uvek osetno manje od najvećih primeraka ove vrste koje je zabeležila kamera.

- Iz ugriza na Vimiju, očigledno je da je nešto zgrabilo njegovu celu glavu. Bila je to vrlo velika životinja, duža od 4 metra. Šta god da je zgrabilo glavu ovog morskog psa, vrlo je impresivno - rekao je Kris Fišer iz OCEARCH-a.

Fišer je dodao da povredu Vimiju možda i nije naneo drugi mužjak nego vrlo velika ženka s kojom se pokušao pariti pa taj naum baš i nije prošao u skladu s očekivanjima.

Inače, najveća bela ajkula uhvaćena na kameri je već slavna ženka "Dip Blu", koja je ove godine snimljena kako se gosti lešinom kita pokraj obale Havaja. Ova ženka duga je gotovo šest i po metara, stara je oko 50 godina, a iako se ne zna koliko je teška, pretpostavlja se da sigurno ima više od 1.200 kilograma.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA