≫ 

Najzdraviji narod na svetu: Ne obolevaju od raka, kupaju se u ledenoj vodi, rađaju sa 65

Oni su pravi primer da gotovo idealan način života zaista postoji. Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju decu

  • 8
Narod Hinzu Printscreen/Youtube/GB Station

Stari narod Hunza smešten je na samoj granici Pakistana i Indije, a poznat je po tome što njihov životni vek traje 110-120 godina. Zato se njihova domovina nazima "oaza mladosti". Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko.

Oni su pravi primer da gotovo idealan način života zaista postoji. Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju decu.

Leti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suve marelice, proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao "gladno proleće". Naziv je dobio po tome što je voće tada još nezrelo, i tada piju isključivo sok od suvih marelica. Period traje do 2 do 4 meseca i smatraju ga krucijalnim za svoje zdravlje i način života.

Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u proseku 1.933 kalorija, od kojih je 50 grama proteina, 36 grama masti i 365 g ugljenih hidrata.

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu reke Hunze, zaklkjučili su da je glavni faktor dugovečnog života zdrava ishrana.

Škotski lekar Mek Harison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja. Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumevala beli hleb, haringe, prerađeni šećer, konzervisanu hranu i kuvano povrće. Kao rezultat takve prehrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti. Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava.

Knjiga "Hunza - ljudi koji ne znaju za bolest", autora R. Birčera, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život.

To su vegetarijanski način ishrane, velika količna sirovih namirnica, dominiraju voće i povrće, prirodni proizvodi, bez ikakve hemije, namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vredni materijali, alkohol i slatkiši se ne konzumiraju, poštuje se redovan period gladovanja.

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu, na leto 1977. godine, stručnjaci su objavili kako se potpuno odsustvo raka javlja samo kod naroda Hunza.

Za njih je prepešačiti 20-ak kilometara dnevno isto što i za nas prošetati oko kuće. Pripadnicima naroda Hunza je penjanje uz planine kao odlazak u prodacnicu, a spuštaju se srećni i veseli.

Video: Boža i Olga proslavili dijamantsku godišnjicu braka, evo koja je njihova tajna

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Čiča

    28. oktobar 2019 | 11:42

    Odmah bi nam produžili radni vek. Išli bi u penziju sa 100 g.

  • Jovan

    28. oktobar 2019 | 17:32

    Što da ne žive duplo više nego prosečan Srbin?Da im možda ne skraćuju životni vek : stres,otkaz na poslu,hronična besparica, stambeni krediti, zagađenost životne sredine ,GMO hrana,uvežena sa zapada hrana koja je otpad, strah od sutrašnjice....Da smo mi na njihovom mestu živeli bi po 300 godina ko kornjače a da oni žive u Srbiji ,živeli ni ko zečevi - 3 godine.

  • febo

    28. oktobar 2019 | 16:54

    Bes takvih 120godina bez prasetine,sarme,pihtija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA