• 3

U Londonu otvorena izložba blaga iz Tutankamonove grobnice

- Ovo je jedina netaknuta kraljevska grobnica pronađena iz doba novog kraljevstva - rekao je Tarek El Avadi, egiptolog i kustos izložbe u galeriji Satći

  • 3

Očekuje se da će egiptomanija uzeti maha u Londonu kada najveća zbirka blaga iz grobnice egipatskog dečaka faraona Tutankamona poslednji put krene na turneju.

Tarek El Avadi, egiptolog i kustos izložbe u galeriji Satći, rekao je za Sky News "da svi u svetu znaju za Tutankamona", a ova "jedinstvena izložba" biće proslava 100. godišnjice od otkrića grobnice.

El Avadi je poslednjih 25 godina proučavao dečaka kralja i kaže da postoji mnogo razloga za neprestanu fascinaciju.

Izložba blaga iz Tutankamonove grobnice

Foto: Tanjug/AP

- Kao prva fascinanatna činjenica je priča o samom otkriću i količini blaga pronađenog u najmanjoj grobnici u dolini kraljeva. Ovo je jedina netaknuta kraljevska grobnica pronađena iz doba novog kraljevstva - rekao je on za Sky News.

Legenda o zlatnom faraonu opčinjava ljude širom sveta otkad su njegovu grobnicu 1922. otkrili arheolog Hauard Karter i lord Karnarvon.

El Avadi je rekao za Sky News da je ovaj neverovatan arheološki pronalazak "zarobio srca ljudi širom sveta".

- Kad je Karter pronašao grobnicu, svima je otvorio mogućnosti - ne samo za egiptologe - nego je otvorio prozor kroz koji se može pogledati u veličanstveni svet faraona - kazao je on.

Izložba blaga iz Tutankamonove grobnice

Foto: Tanjug/AP

Tutankamon je umro u 19. godini, na presto je došao sa samo devet godina i sahranjen je s najneobičnijim artefaktima koji su mu trebali pomoći u zagrobnom životu.

Decenijama služi kao inspiracija za sve, od arhitekture do umetnosti i dizajna, a slika kralja prožimala je pop kulturu u celom svetu, prenosi Klix.ba.

Tutankamon je prvi put stigao u London 1970-ih, a rekordan broj od preko 1,5 milion posetilaca otišli su u Britanski muzej da ga vide.

Džonatan Holms, umetnički kritičar i pisac, za The Telegraph, predviđa da će i ovog puta biti slično uzbuđenje.

- To se čini jedinstvenom prilikom, posebno za globalnu publiku, da vide ove artefakte pre nego što zauvek odu kući u Egipat. Ovo je poslednja turneja - kazao je on.

Izložba pod nazivom Tutankamon - Blago zlatnog faraona otvara se u subotu u galeriji Saatći i trajaće do 3. maja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Sanja

    A šta ce to u Londonu?Jel to njihovo

  • goran

    Zamislite ovo, Tutankamonovo blago u Londonu! Odkud tamo, koliko znam treba da je u Egiptu! A da, Britanci ukrali.

  • BTW

    Kakve belosvetkse lopine!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima