Brod više od 100 godina bio zaglavljen na Nijagarinim vodopadima: Vetar ga je pomerio prvi put

Barka se nalazi na oko 50 metara od prvobitne lokacije

  • 0
Iron Scow, Niagara Foto: Profimedia

Brod koji je više od 100 godina bio zaglavljen među kamenjem iznad Nijagarinih vodopada pomerile su obilne kiše i snažni vetrovi.

Nestabilno vreme odguralo je staru barku od stena prema kanadskoj strani. To je prvi put da se teretni čamac pomerio u razdoblju od jednog stoleća, piše CNN.

- Izgleda da se stara barka prevrnula na bok i pritom se zarotirala. Čini se da se nalazi oko 50 metara nizvodno od prvobitne lokacije - rekao je Džim Hil, stariji upravitelj kanadske agencije Nijagara Parks. Dodao je i da se olupina trenutno više ne pomera.

Članove posade spasio veteran Prvog svetskog rata

Priča o plovilu vrlo je zanimljiva. Naime, 1918. godine barka se odvojila od tegljača na kojem su bila dva člana posade, te zapela nadomak vodopada. Vlasti su krenule da spasavaju posadu, ali to je bio vrlo težak zadatak. Poslate su bove, ali njihovi su se konopci zapetljali, a onda je u pomoć uskočio i veteran Prvog svetskog rata Vilijam "Red" Hil uz čiju su pomoć članovi posade napokon spaseni.

Brod je godinama propadao, ali niko nije mogao pretpostaviti da će ostati zaglavljen više od 100 godina. Osoblje Nijagara Parksa prati njegovu aktivnost. Hil kaže da bi olupina mogla na svom novom mestu ostati danima, ali i godinama. S obzirom na dosadašnji razvoj događaja, niko to ne može da zna.

(Telegraf.rs/100posto.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA