• 0

Počelo spasavanje zarobljenih beluga kitova: Imaju 1.600 kg, dižu ih mašine i spuštaju u okean

Utovar je obustavljen zbog toga što se pogoršalo vreme u zalivu na ruskom Dalekom istoku, operacija će da bude nastavljena čim se uslovi poboljšaju

  • 0

Njihovo vreme zatvora se završilo, naučnici su počeli da utovaruju 50 beluga kitova na brod kako bi oni bili pušteni u okean. Sudbina ovih životinja dospela je na naslovne strane nakon što ih je uhvatila jedna privatna firma i držala ih u malim prostorima mesecima.

Odrastao beli kit može da teži oko 1.600 kilograma, pa su naučnici morali da koriste moćne dizalice da bi ukrcali šest beluga na istraživački brod.

Utovar je obustavljen zbog toga što se pogoršalo vreme u zalivu na ruskom Dalekom istoku, operacija će da bude nastavljena čim se uslovi poboljšaju.

Planirano je da dva plovila dopreme beluge u prirodni rezervat u Japanskom moru, gde će biti pušteni u njihovo prirodno stanište, čime će se okončati takozvani progon "zatvora kitovima".

Prošle godine aktivisti za zaštitu životne sredine ograsili su uzbunu nakon što su otkrili da su 87 beluga, 11 orki i pet beba morskih listova zatočeni u lošim uslovima u regionu Primorje. Privatna firma koja je upravljala objektom rekla je da su životinje potrebne za obrazovne svrhe, ali aktivisti su insistirali da su one zaista namenjene prodaji akvarijumima i zabavnim parkovima u susednoj Kini.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima