≫ 

"Ledena jaja" prekrila plažu na ostrvu, ljudi prelaze kilometre da vide neverovatan prizor

U pitanju je fenomen koji se retko viđa

  • 0
Kuglice od leda Foto: Instagram/sirpatero

Ledene lopte u obliku jajeta pojavile su se na plaži na Hailuou u Finskoj i oduševila ljude koji su uprkos hladnoći posetili ostrvo.

- Ovo je neverovatan fenomen, nikada do sada nisam videla ovako nešto. Cela plaža bila je puna ledenih lopti - rekla je Tarja Terentjef za CNN.

Ostrvo Hailuoto nalazi se u Botnijskom zalivu, koji razdvaja Finsku i Švedsku, u najsevernijem delu Baltičkog mora.

Terentjef živi oko 50 km u Oulu, ali se dovezla do trajekta i vozila se još 30 minuta njime kako bi svedočila neverovatnom prizoru.

 
 
 
View this post on Instagram
#pallomeri #hailuoto #majakka #jääpallot #jää #ice #lokakuu19 #lumipallo #snow #snowballA post shared by Sirpa Tero (@sirpatero) on

Sirpa Tero rekla je za CNN da je ovo videla i ranije, ali ne na tako velikom prostoru. Rekla je da izgleda da prekriva kilometre.

Jouni Vainio iz finskog Meteorološkog zavoda objasnio je da "ledena jaja", iako su zaista retka, imaju naučno objašnjenje.

Da bi se pojavila, potrebna im je retko viđena kombinacija vazduha i vodenih uslova blizu smrzavanja.

"Jaja" se formiraju oko sićušnih čestica koje se vrte u hladnom strujanju, poput snežne pahuljice, pri čemu led polako raste oko nje. Pritom je za ovaj proces ključna tačno određena količina vetra.

- Previše vetra sprečilo bi formiranje "jaja". S druge strane, ako bi vetra bilo premalo, voda bi se samo smrznula na plaži u ravnomernom sloju - objašnjava Vainio.

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA