Kompjuter analizirao 3.5 miliona knjiga i otkrio sve o opisivanju žena i muškaraca u njima

"Lepa" i "seksi" su dva najčešća prideva kojima se opisuju žene

  • 1
Knjige, knjiga Foto: Pixabay/MorningbirdPhoto

Kompjuterskim programom analizirano je 3.500.000 knjiga i otkriveno je da se pridevi koji se pripisuju ženama najčešće odnose na fizički izgled, dok reči koje se odnose na ponašanje, opisuju muškarce.

"Lepa" i "seksi" su dva najčešća prideva kojima se opisuju žene. Najčešće korišćeni opisi za muškarce su pravedan, racionalan i hrabar. Istraživači su prešli ogromnu količinu knjiga ne bi li saznali da li postoji razlika u tipu reči kojima se opisuju muškarci i žene u literaturi. Koristeći novi model, istraživači su analizirali sadržaj 3,5 miliona knjiga, sve objavljene na engleskom, od 1900. do 2008. godine. Analizirano je čak 11 milijardi reči.

Negativni glagoli povezani sa telom i izgledom pojavljuju se pet puta češće kada se opisuju žene.

Istraživači ističu da ovakva analiza ima svoja ograničenja, da ne uzima u obzir ko je napisao neko delo, kao ni različite stepene u diskriminaciji što zavisi od toga kada je knjiga objavljena.

Takođe, ne razlikuje ni žanrove, primera radi, romantične novele i dela ne-fikcije. Istraživači trenutno rade na tome da poboljšaju neke od ovih nedostataka.

(Telegraf.rs / Izvor: weforum.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marko cg primorje

    10. novembar 2019 | 15:20

    To mozda u modernoj knjzevnosti ovoj sto se sad pise to i nisu knjige..u klasicima sto ja citamvto su najdivniji opisi zena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA