≫ 

Redak fenomen danas u Srbiji: Merkur prolazi između Zemlje i Sunca

Ova pojava događa se samo 13 puta za 100 godina

  • 3

Danas će se dogoditi fenomen koji se retko viđa - planeta Merkur proći će direktno imeđu Zemlje i Sunca, objavila je NASA na svom Tviteru, a ova pojava biće vidljiva u pojedinim zemljama, uključujući i Srbiju.

Tranzit Merkura događa se samo 13 puta za 100 godina, prema rečima NASA, piše CNN.

Prelaz Merkura preko Sunčevog kruga predstavlja pojavu koja bi prošla neprimećeno da nije astronomima toliko važna, između ostalog i zbog vremenskih ciklusa na koji se dešava. Poslednji vidljivi tranzit Merkura dogodio se 2016. godine, a posle današnjeg prelaza, sledeći put će biti vidljiv 7. novembra 2049. godine.

Ovu retku pojavu nije lako posmatrati, pre svega, zato što je Merkurov prividni prečnik 200 puta manji od sunčevog kotura i na sunčevom fonu on se teško opaža, napominje astronom Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković.

- Ova pojava ni na koji način ne utiče na nas. Da ne znamo da se zbiva, ne bismo je ni primetili. Više nema onaj značaj koji je nekad imala, a prelazi unutrašnjih planeta, kao što su Merkur i Venera, ispred Sunca, odnosno preko Sunčevog lika su svojevremeno bile veoma važne zato što smo zahvaljujući geometriji, prateći tu pojavu iz dve najudaljenije moguće tačke u tom trenutku odakle je moglo da se posmatra, bili u stanju da odredimo udaljenosti u vasioni - rekao je Simonović za Rts.

Do tada, na osnovu posrednih, Keplerovih zakona, znalo se kolika je udaljenost, recimo, Zemlje od Sunca, što se naziva astronomska jedinica, ali ne u kilometrima, već u relativnim jedinicama. Na ovaj način to je moglo da se preračuna u milje ili kilometre i na taj način smo prvi put postali svesni razdaljina u Sunčevom sistemu, kako to danas znamo, dodaje astronom.

- Ovaj prolazak Merkura koji se trenutno dešava, trajaće od 13.35 kada će se smeniti prvi i drugi kontakt Merkura sa Sunčevim koturom, pa negde do 18 časova. Iz naše domovine videće se samo negde do 16.14, kada će Sunce, u suštini, zaći, pa imajući to u vidu, mi nećemo ni taj deo pojave ispratiti jer je Sunce već tada veoma nisko, tako da nisu naročito zahvalne okolnosti za posmatranje - napominje Branko Simonović.

Ako znamo da se planete kreću oko Sunca po jednoj ravni, onda je za očekivati da prolasci Merkura i Venere prate određene cikluse i da se ciklično dešavaju. Međutim, do toga ne dolazi jer se putanja njihovog kretanja ne poklapa u potpunosti sa tom ravni, već je malo nagnuta, ali dovoljno da se to redovno ne ponavlja.

Ali, baš kao i za vreme pomračenja, gledaocima će biti potreban solarni filter jer direktno gledanje u sunce može prouzrokovati trajno oštećenje oka.

Merkur, najmanja planeta u našem Sunčevom sistemu, biće samo sitna tačka na Suncu, tako da NASA preporučuje upotrebu teleskopa sa sertifikovanim solarnim filterom.

Video: Argentinu u trenutku progutao mrak, orila se vriska! Totalno pomračenje sunca

(Telegraf.rs/Rts/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA