≫ 

Kako pingvini prose ženke: Lutaju celom plažom u potrazi za savršenim komadom kamena

Ako ga ženka podigne, mužjak je prihvaćen

  • 0

Da se životinjski svet ne razlikuje od ljudskog, pokazuje i ova priča. Nakon što pronađu ženke s kojima bi proveli život, mužjaci određenih vrsta pingvina lutaju celom plažom tražeći savršen komad kamena koji je u njihovom svetu nešto poput venčanog prstena kod ljudi.

Kada pingvin pronađe kamen, odnosi ga do svoje odabranice te ga potom spusti pored njenih nogu. Ako ženka podigne komad šljunka, mužjak to shvata kao pristanak, a ako ne, mužjak je odbijen.

Za njih je šljunak vrlo dragocen

 

Ovaj neverovatno poseban ritual imaju adelijski pingvini, a ime su dobili nakon što ih je francuski istraživač tako nazvao 1830. godine po svojoj supruzi Adeli.

I dok je nekima neobično da pingvin donosi na dar svojoj odabranici šljunak jer to nama deluje kao nevažan deo plaže, za pingvine je on vrlo dragocen. Adelijski pingvini kamenčiće koriste za pravljenje gnezda, odnosno raspoređuju ih oko rupe u zemlji. A neke ženke čak kradu šljunak iz drugih gnezda.

Čak u 72 posto slučajeva pingvini su verne životinje, rastavljaju se u slučaju uginuća ili su razlozi "logističke prirode".

Video: Rio i Eduardo su dva strastvena gej pingvina koji koji su najbolji očevi

(Telegraf.rs/100posto.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA