Mračna strana turističke bajke: Haskiji su žrtve novog trenda

Oko 4.000 haskija "radi" u turističkoj industriji

  • 1

Noć sve ranije pada, a s njom i temperature na severnoj hemisferi. U Finskoj to znači samo jedno - turisti stižu i žele samo jedno, vožnju s haskijima.

Koliko god to bajkovito zvuči, postaje i problem. Na primer, 2016. je najpopularnija turistička aktivnost u finskoj Laponiji bila vožnja sankama na motorni pogon. Tri godine kasnije, to je sankanje na "haski pogon", piše CNN.

Oko 4.000 haskija "radi" u turističkoj industriji, u poređenju sa samo 660 jelena.

Ali, vodeći stručnjaci su upozorili kako postoji mračna strana te popularne turističke aktivnosti, a ponajpre se odnosi na zaštitu prava životinja.

Iako haskija ima u Finskoj, oni su prvenstveno kućni ljubimci, pa je turističkim operaterima počelo da nedostaje radnika kako bi aktivnost postala sve popularnija.

Zbog toga se haskiji uvoze iz južnih delova Evrope, nepripremljeni na uslove snega i hladnoće. Još gore, često se o njima loše brinu - prehrana i količina odnora često nisu adekvatni, ističu aktivisti za prava životinja.

Često dolazi do toga da se psi odbacuju čim malo ostare i nisu više u punoj sbazi, a budući da ne postoji nešto kao "pseća penzija" ili "starački dom2, to često za njih znači uspavljivanje ili pak životarenje.

Haski kučići

Foto: Profimedia

Farme uzgajivača ne mogu da prate sve veću potražnju za haskijima, pa se uvoze životinje "sumnjivog porekla", uzgojeni u jadnim uslovima neprikladnim za pse.

Kao i kod mnogih pitanja koja trenutno proizilaze iz turizma, i problem je u sve većoj potražnji, kaže Hose Karlos Garsija Rosel, viši predavač za odgovorno turističko poslovanje na Univerzitetu u Laponiji i vodič projekta Animal Tourism Finland, koja nadgleda dobrobit životinja.

- Putovanja snežnim motorima bila su najpopularnija turistička aktivnost od sredine osamdesetih, ali pre dve godine vožnja haskijima je postala trend, čim dođu u Laponiju, turisti računaju na to da će je probati - kaže on za CNN.

S obzirom na to da je turistički bum fokusiran na razdoblje od decembra do januara, psi koji se uvoze u to doma stižu s područja Pirineja na granici Francuske i Španije ili dolaze iz Švajcarske. U Finskoj ostaju par meseci, a onda idu dalje.

U 2010. godine, preko 100 pasa je eutanizovano, objavilo je društvo za sankanje u Vistleru u Kanadi, nakon što je došlo do smanjenog broja rezervacija.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA