• 1

Misteriozno ostrvo na kojem su medvedi počeli da "menjaju" boju: Ni naučnici ne znaju šta je uzrok

Ostrvo se prostire na otprilike 1.490 kvadratnih kilometara, a na njima trenutno živi ukupno 160 jedinki medveda

  • 1

Istraživanja su pokazala da jedan od 10 smeđih medveda na ruskom ostrvu Kunaširu ima krzno bele i srebrne boje. Neke jedinke na ovom vulkanskom ostrvu u Kurilskom arhipelagu u Sahalinskoj oblasti imaju samo svetliju glavu, dok je promena boje na drugima prisutna na celom telu.

Istraživači govore da broj takvih medveda raste iz dana u dan, a razlog za gensku mutaciju još uvek predstavlja veliku misteriju. Kunašir je previše udaljen od arktičkog kruga na kojem obitavaju polarni medvedi da bi to uticalo na ovu pojavu, iako su im smeđi medvedi počeli izuzetno ličiti.

Kunashir ostrvo

Foto: Profimedia/Kurilsky Nature Reserve / East2West News

Neki stručnjaci veruju da je do mutacije došlo zbog parenja jedinki u bliskom srodstvu. Kunašir je, naime, vrlo izolovan od ostale ruske teritorije, kao i većine preostalih jedinki medveda. Ostrvo se prostire na otprilike 1.490 kvadratnih kilometara, a na njima trenutno živi ukupno 160 jedinki medveda.

Albino jedinke retkost su u životinjskom svetu, a manjak melanina u odnosu na vrstu čini ih lakim plenom. Albino medvedima na Kunaširu ne preti opasnost od drugih životinja jer su najveći predatori na ostrvu. Baš zato imaju slobodu da rastu, razmožavaju se i šire ostrvom.

Ne čudi stoga što su istraživači primetili i da beli medvedi s Kunašira nisu toliko agresivni kao njihovi ostali ruski rođaci.

Video: Medvedi hedonisti uhvaćeni na kamerama kako uživaju u bazenu

(Telegraf.rs/Punkufer.hr)

Komentari

  • Mirko

    Ne treba da budes naucnik, a ni preterano pametan, da bi shvatio da se opet beki ljudi igraju sa raznim eksperimentima. Ali, ko te pita.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima