≫ 

Otkriveni vrt i staklena bašta u kojima se uzgajalo voće i povrće za Adolfa Hitlera

U vrtu je prisilno bila zaposlena žena koja je morala da proba hranu za Hitlera kako bi se utvrdilo da nije otrovana

  • 2
hitler staklenik basta vrt

Foto: Jacek Adamski Mazurolandia

Ostaci vrta i staklene bašte koji je vođa nemačkih nacista Adolf Hitler koristio za uzgoj voća i povrća otkriveni su u nekadašnjem glavnom štabu nemačkog Istočnog Fronta.

Lokalni istoričari su istražujući ozloglašeni Hitlerov bunker "Vučja jazbina" koji se nalazi na području današnje severoistočne Poljske otkrili izvorne temelje vrtlarske kuće, dve staklene bašte i podzemnu kotlarnicu koja je dovodila vodu i topli vazduh kako bi osoblje moglo da uzgaja sveže proizvode tokom cele godine.

Kako prenosi Klix.ba, opisujući otkriće kao banalnost zla, istoričar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandia rekao je da je lokacija samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera.

- Znali smo da su ovde negde u okolini ostaci vrtova koji su služili "Vučjoj jazbini". Kao vegetarijanac i nepušač, Hitler je imao takve vrtove u svakom sedištu, pa smo pre tri godine doneli odluku da počnemo da tražimo analizirajući fotografije i arhive kao i kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su mogli da se sete da su ga videli odmah posle rata kada su bili deca - rekao je Adamski za portal The First News.

U vrtu je prisilno bila zaposlena žena koja je morala da proba hranu za Hitlera kako bi se utvrdilo da nije otrovana. Pronađeni su i keramičko, porculansko i stakleno posuđe.

Osim vrta i staklenika, u okviru baze su bili i brijačnica, kazino, bioskop i letnjikovac.

Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine kada se nacistička Nemačka pripremala da napadne Sovjetski Savez.

Stigavši dva dana nakon invazije 1941. godine, nacistički vođa je proveo više od dve godine u bazi orkestrirajući smrtonosne planove za Operaciju Barbarosa.

Prostor je uništen 20. jula 1944. godine kada je Klaus von Štaufenberg aktivirao bombu u neuspelom državnom udaru koji je Hitler preživeo.

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ha,hs ,ha

    15. novembar 2019 | 09:47

    Dugo već niste pominjali njega,pa evo...,

  • aleks

    15. novembar 2019 | 21:31

    Da li je ovaj covek normalan, kako se to obukao? Kacket, neke maltene pankerske naocare....i on kao prica o jednoj vrlo osetljivoj temi, pa stvarno strasno. Odledala sam, ali sam i dalje pod utiskom njegovog nakaradnog stajlinga. Bas opustencija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA